Kultura

Do danas neprevaziđena originalnost i ljepota

Foto: Bokanews

Povodom Dana opštine Kotor u Galeriji solidarnosti otvorena je izložba skulptura u bronzi iz legata Rista Stijovića. Izložbu je otvorio gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

Postavkom je obuhvaćeno petnaest skulptura u bronzi Rista Stijovića, koji je prema riječima istoričarke umjetnosti Marije Mihaliček jedan od najznačajnijih crnogorskih i jugoslovenskih vajarskih imena.

“Njegova djela danas se sa ponosom izlažu u nacionalnim muzejima i galerijama Srbije i Crne Gore, dok se zbirke njegovih radova nalaze u dva legata koje je za života zavještao Beogradu i Podgorici”, kazala je Mihaliček.

Foto: Bokanews

U dosluhu

Stijović je rođen u podgoričkoj Staroj varoši, 1894. godine. Mihaliček je podsjetila da je, iako je živio i stvarao u Beogradu, stalno bio „dosluhu“ sa zavičajnim crnogorskim prostorom i kao čovjek i kao umjetnik.

“Radio je 1939. godine javne spomenike za Crnu Goru, „Lovćensku vilu“ na Cetinju i bistu prvog crnogorskog štampara Božidara Vukovića u Podgorici. Opčinjenost istorijskim likovima, a posebno onima iz Gorskog vijenca zaokupljala ga je od mladosti, pa se Stijović preko portreta crnogorskih junaka smatra najznačajnijim tumačem ovog herojskog epa u skulpturi. Ipak Stijović je preko dvije tematske cjeline, koje bile trajna inspiracija i nadahnuće, iskazao lirsku prirodu i duh kroz estetski ideal: poetične ženske likove u portretima i intimizam i probuđenu čulnost tijela u aktovima. Zaokupljao ga je svijet ptica i životinja, pa je u njima izrazio toplinu i jednostavnu ljepotu koju samo rijetki umjetnici uspijevali u ovom motivu da iskažu”, istakla je Mihaliček.

Foto: Bokanews

Najveći dometi

Petnaest skulptura u bronzi koje su izložene u Galeriji Solidarnosti prate ove Stijovićeve omiljene motive i samo skromno reprezentuju njegovu umjetnost, jer njegovi najveći dometi su ipak ostvareni ne u bronzi, nego u drvetu i kamenu,

“Njegovom senzibilitetu je najbliže bilo drvo, radio je u orahu, kruški, limunu, eukaliptusu… pri čemu je uvažavao prirodnu strukturu materijala koje je obrađivao delikatnim postupkom sa minimalnim odstranjivanjem, a često samo ucrtavanjem, gradio sintetizovane zatvorene skulptorske oblike što daje do danas neprevaziđenu originalnost i ljepotu”, poručila je Mihaliček.

Foto: Bokanews

Izložbu u Kotoru omogućila je JU Muzeji i galerije Podgorice, ustanova koja čuva Stijovićev legat Rista Stijovića.

Send this to a friend