Kultura

Danas počinje peti Međunarodni festival lutkarstva

Festival će otvoriti mr Nela Savković-Vukčević, sekretarka za kulturu Glavnog grada. Nakon otvaranja će biti izvedena predstava “Alisa u zemlji čuda”, Pozorišta lutaka Niš, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a.

Istog dana u Centru za kulturu i sport u Andrijevici u 11 i u 13 sati biće izvedena predstava “Kad je sve bilo zeleno” Teatra Ključ iz Tel Aviva, Turska, dok će u Centru za kulturu u Danilovgradu u terminu od 12 sati na programu biti predstava “Toliko mora” koju izvode Cris Miguel i Danilo Tomić iz Sao Paula, Brazil.

Podgorica je i ove godine centar festivalskih zbivanja, a predstave će, pored Andrijevice i Danilovgrada, gostovati i u Herceg Novom, Beranama, Mojkovcu, Bijelom Polju, Petnjici i Kolašinu.

Festival ove godine okuplja glumačke trupe iz sedam zemalja pa će se pred crnogorskom publikom predstaviti trupe iz Srbije, Izraela, Poljske, Turske, Meksika, Ukrajine i Brazila.

Drugog dana Festivala na programu je predstava “Kad je sve bilo zeleno”, koja će se davati u sali “Dodest” od 11 i od 18 sati. Istog dana u velikoj sali KIC-a biće odigrana predstava “Lenka” lutkarskog pozorišta Bjalistok iz Poljske u terminima od 12 i od 20 sati.

U četvrtak, 15. septembra, u Beranama će se igrati predstava “Maksimka i Galinka”, Pozorišta glumca i lutke Ternopolj iz Ukrajine, u sali Centra za kulturu od 11 sati, a u istom terminu u Petnjici će se igrati predstava “Karađoz” koju izvodi Teatar snova Gulhane iz Istanbula, Turska. Tog dana će u Herceg Novom u 12 sati na programu biti predstava “Alisa u zemlji čuda”, u dvorani “Park” dok će se u istom terminu u Kolašinu igrati brazilska predstava “Toliko mora” u sali Centra za kulturu.

U četvrtak će u predstavama uživati i publika u Bijelom Polju i Mojkovcu.

Centar za djelatnosti kulture Vojislav Bulatović-Strunjo ugostiće turski asanbl koji će u terminu od 15 sati izvesti predstavu “Karađoz”, dok će u mojkovačkom Centru za kulturu Nenad Rakočević u 18 sati biti izvedena ukrajinska predstava “Maksimka i Galinka”.

Ovogodišnje jubilarno peto izdanje Festivala biće bogato i pratećim programom.

Prvog dana Festivala, 14. septembra, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, u 19 sati, biće otvorena izložba radova Dragana Radulovića pod nazivom “Jastuk za mrave”.

Izložba će biti otvorena za posjetioce za vrijeme trajanja Festivala, do 18. septembra, u terminu od 14 do 20 sati, na spratu Dvorca.

U subotu, 17. septembra biće održane dvije radionice za djecu: “Karađoz za djecu” koju će voditi Goher Ergun od 11 sati i “Lutkarski kutak” pod vođstvom Antonine Enalieve od 17 sati.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg – Crna Gora, prof. dr Fatma Kečeli, katedra za pozorište Duzdže Univerzitet – Turska, David Semenovič Burman, direktor Međunarodnog festivala Kukart iz Zraela, Rusija, Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica “Pozorišta za djecu Kragujevac” i Međunarodnog lutkarskog festivala “Zlatna iskra”, Srbija i Sejfo Seferović, glumac Gradskog pozorišta Podgorica.

Osim stručnog, postoji i Dječiji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju prestavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagrada najbolju dramaturgiju koja od ove godine nosi naziv “Dragan Radulović”, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, tri ravnopravne glumačke nagrade i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

Kao i svake godine, ulaz je slobodan, a publika će ulaznice (koje garantuju mjesto) moći da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a Budo Tomović. 

Send this to a friend