Kultura

Danijel Cerović nastupio na Barskom ljetopisu

Foto: Studio Petović

3. jul na „Barskom ljetopisu”obilježio je nastup Danijela Cerovića, jednog od najistaknutijih crnogorskih gitarista sa intezivnom međunarodnom karijerom. U kamernoj atmosferi dvorane Zavičajnog muzeja, ovaj profesor na crnogorskoj Muzičkoj akademiji, izveo je program njemačkog kompozitora Silvijusa Lepolda Vajsa, namjenski pripremljen za nastup na „Ljetopisu”.

Sam Cerović je utemeljivač jednog od crnogorskih festivala. „Nikšić Guitar festival” samo jedan je od poduhvata u njegovoj besprekornoj biografiji, a takva okupljanja, kako kaže znače i za gradove i za umjetnike podjednako.

„Barski ljetopis je poslednjih nekoliko godina mnogo doprinio da se fokus kulturne scene, stvaralaca i publike prenese i ovdje u Bar, i definitivno mislim da bi ključ nekog još boljeg i intenzivnijeg kulturnog života svakako bila i saradnja između festivala, planiranje datuma, zajedničkog programa i nastupa. Nadam se da će to u budućnosti biti moguće”, bio je optimističan Cerović.

Foto: Studio Petović

Danijel Cerović redovno predaje na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu, na eminentnim univerzitetima širom Amerike, Kanade, Kine i Evrope. Takođe, aktivan je i kao predavač na prestižnim festivalima širom svijeta, a često je i član žirija na međunarodnim takmičenjima za gitaru.

Studenti iz njegove klase redovno osvajaju visoka priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima za gitaru, te sa uspjehom predstavljaju Muzičku akademiju na koncertnim podijumima.

“Očigledno je da je crnogorska škola gitare dobra, jer ima dosta mladih gitarista koji su karijere gradili i napravili van granica Crne Gore, što je i prirodno jer je ovo tržište, u kulturnom smislu, malo i svedeno. Sreća je da imamo dobre umjetnike, i ne samo gitariste, koji predstavljaju našu zemlju u najljepšem svjetlu”, istakao je Cerović ocjenjujući domaću gitarsku scenu.

Skoro da nema grada na svijetu u kojem se nisu čula virtuozna izvođenja ovog istaknutog gitariste. Iza nega su i brojna CD izdanja, kako solo tako i u saradnji sa brojnim kolegama. Ipak od svih trenutaka u svojoj bogatoj karijeri, Cerović ističe upravo one koje podijeli sa svojom, domaćom, pubikom. A kako je i sam rekao, barska se upravo pod “domaćom” i podrazumijeva.

Foto: Studio Petović

„Važni momenti su kad imam priliku da sve podijelim sa mojom publikom u Baru, Nikšiću, Podgorici, Cetinju. Takvih prilika nije bilo pretjerano puno poslednjih godina i sretan sam što sada imam više mogućnosti da nastupam ovdje. U Baru se osjećam kao “Artist-in-residence” i više sam nego zadovoljan činjenicom da sam prisutan ovdje, naročito na festivalu „Barski ljetopis” koji i ove godine okuplja izuzetne umjetnike i programe, a na kraju krajeva i brojnu publiku koja prepoznaje kvalitet”, zaključio je Cerović.

O Cerovićevom profesionalizmu dodatno govori i činjenica da je, uprkos sinoćnjem privremenom nestanku električne energije, nastavio koncert sviravši u gotovo potpunom mraku, a publika je njegov gest i posvećenost muzici pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Četvrtak, 4. jul na 32.”Ljetopisu” obilježiće dva programa. Jedan od njih je izložba nedavno preminulog slikara Uroša Toškovića koja će, sa početkom u 21h, biti otvorena u sali Dvorca kralja Nikole.

Trideset minuta kasnije na Ljetnjoj pozornici Doma kulture, biće odigrana prva predstava ovogodišnjeg festivala namijenjena najmlađima. Gradsko pozorište iz Podgorice, kroz komad “Ah, šta sve mora jadno dijete“ donosi duhovitu priča o začeću i dolasku na svijet djeteta, njegovim prvim koracima i mukama sazrijevanja i odrastanju. Tekst i režiju potpisuje Miroslava Mima Janković, a u predstavi igraju: Dijana Dragojević, Dejan Đonović, Sejfo Seferović i Sanja Popović.

Send this to a friend