Kultura

Danilovgradski gimnazijalci na smotri najboljih

Predstava „O ćutanju i drugim imitacijama sreće“, u organizaciji NVU „Egokult“ i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada, otvoriće večeras u 20:30 sati Festival festivala koji 60. put u Trebinju okuplja najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije.

Učenica trećeg razreda Gimnazije Bojana Šolaja je autorka teksta, a režiju osim nje potpisuju direktorica NVO „Egokult“, profesorica psihologije Anđela Novaković i profesor književnosti Miroslav Minić. U predstavi glumi i statira 47 učenika danilovgradske Gimnazije.

„O ćutanju i drugim imitacijama sreće“ govori zbog čega je važno pustiti glas koji će objasniti da ćutanje nije sreća, već samo njena imitacija. Cilj predstave je podizanje svijesti o značaju lične odgovornosti u životu manjinskih grupa, smanjenje predrasuda, kroz povećanje angažovanosti mladih, isticanje značaja volonterizma u zajednici, povećanje stepena tolerancije, te učenja različitosti kroz drugačije načine funkcionisanja i rješavanja problema. Predstava govori o marginalizovanim kategorijama, zavisnicima, djeci bez roditeljskog staranja, zlostavljanima, izbjeglicama i Romima… U žiriju Festivala festivala u Trebinju ove godine su ugledna imena iz svijeta pozorišta, reditelj Egon Savin, teatrološkinja Ljiljana Čeklić i glumac Mugdim Avdagić.

Send this to a friend