Kultura Susreti pod starom maslinom

Dejanu Đonoviću uručena nagrada za ukupno stvaralaštvo za djecu

Festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod starom maslinom“ zatvoren je u utorak veče, 19. novembra, svečanom dodjelom nagrade za ukupno stvaralaštvo za djecu, 33. laureatu Dejanu Đonoviću.

Ovaj crnogorski pjesnik, glumac, kompozitor i scenarista, po riječima žirija Festivala, nedvosmisleno je svojim radom i predanošću najmlađoj publici ovu nagradu zaslužio još i ranije. Dr Milun Lutovac predjsednik žirija u obrazloženju se osvrnuo i na Đonovićevo porijeklo:

„Uspjesi, ugled i nagrade nijesu uticali da se Dejan Đonović ne pridržava onog čuvenog Sezanovog savjeta “Čitajmo prirodu!“, što najbolje ilustruje pjesnikov rani dug crmničkoj simfoniji boja koju ističe u svojoj biografiji.“

Plaketu festivala za sveukupno stvaralaštvo Đonoviću je uručio predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, i izrazio nadu da će se pjesnik i dalje rado vraćati Staroj maslini:

„Ja sam ubijeđen da ćete vi i dalje pronalaziti dijete u sebi, da ćete biti jednako nemirni, nestašni, ali uvijek i nasmijani, i da ćete se Festivalu uvijek sa zadovoljstvom vraćati,“ zaključio je Raičević.

Đonović je potom pozdravio sve prisutne svojom pjesmom Pomiri nas Stara maslino koja je kao poruka u boci zaplovila Jadranom u daleki svijet.

Direktor Kulturnog centra Bar, Erol Marunović, uručio je laureatu 33. Susreta umjetničku sliku i novčanu nagradu, a najmlađi učesnici Festivala Nikolina Lukšić i Luka Vujović okitili su pjesnika vijencem od maslinovih grana. Ovi polaznici dramskog studia „Scena“ iz Bara govorili su odabrane stihove nagrađenog Đonovića.

O ukupnom stvaralaštvu laureata govorila je Svetlana Kalezić Radonjić, književnica, doktor filoloških nauka, esejista i književna kritičarka. Njena najuža struka upravo je vezana za književnost za djecu i omladinu, pa je Đonovića, u svom iscrpnom izlaganju istakla i kao perfekcionistu koji nijedan segment izdavaštva ne prepušta slučaju:

„Poznat kao autor koji veoma obraća pažnju na izgled svojih knjiga, što u eri vizuelnosti u kojoj živimo i naročito djelima namijenjenim predškolskom uzrastu koji inače računa na verbo-vizuelni medij kao glavni, to nikako ne može biti nebitan detalj,“ izmežđu ostalog navela je Kalezić Radonjić.

Ovaj rođeni Novljanin je uz gitaru i pjesme, ne narušivši svečani ton, razbio formu tradicionalne književne večeri, i nekoliko puta razgalio prisutnu djecu i odrasle, pa kako je i sam rekao sve je ličilo na bajku:

„Prezadovoljan sam, pod stresom sam zaista veliko uzbuđenje, velika svečanost, velika čast. Sve što je večeras rečeno, sve što se uradilo, sve je bilo tako divno da prosto mi je na trenutak zaličilo na bajku, na neki drugi život. Ali ipak nije, ipak je to stvarnost i zaista sam srećan. Divno je biti na tom mjestu, divno je imati svoju maslinu, divno je znati da vaša poezija ostaje iza vas i da će neko da je čita, a najdivnije je ako je i voli“, zaključio je Đonović.

Organizator festivala, Kulturni centar Bar, iskoristio je ovu svečanost kao priliku da se ujedno zahvali i jednom od njegovih osnivača, i zasigurno najzaslužnijem za njegov razvoj crnogorskom glumcu Dragiši Simoviću:

„Zahvaljujem se na ovoj nagradi, ovo je lijepa pažnja i raduje me, ali želim da Dejanu Đonoviću, iskreno, sa sveg srcačestitam na nagradi koju je davno zaslužio“ zaključio je Simović, a laureat Susreta je svojom pjesmom Raduj se na najljepši način spustio zavjesu na 33. „Susrete pod Starom maslinom“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Човјек који је дефинитивно заслужио ову награду. Честитам Дејо!

Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

Zaslužio. Čestitka.

Send this to a friend