Kultura

Dinamični zapisi vječne i zagonetne tajne čovjeka i prirode

Foto: Dragica Orlandić

Izložba radova „Ex ponto“ dr Miluna Lutovca otvorena je sinoć u galeriji „Velimir A. Leković“, kao treća od pet izložbi ovogodišnjeg likovnog programa Barskog ljetopisa.

Postavka kojom se Lutovac predstavio publici Barskog ljetopisa obuhvata radove različitih formi rađenih raznovrsnim stvaralačkim tehnikama poput kapanja, prskanja, četkice i špatule. Neobičan gost izložbe je instalacija „Riječ oslobađa“ koja povezuje dva profesionalna i umjetnička senzibiliteta Miluna Lutovca- književnost i slikarstvo.

„Postavka ‘Ex ponto‘ predstavlja stilizovano iskustvo ličnog mikrokosmosa u nastojanju da se u likovnoj interpretaciji doda filozofsko-poetska višeznačnost. Motiv koji nesmetano leče radovima Miluna Lutovca posvećen je magijskom prostoru Mediterana i glasu koji dotire sa njegove obale da bi se zatim, kao riba u mrežu, upleo u tajne razgovore sa dušom. Umjetnik nam se obraća na jedan neobičan način, svojstvenim asocijativnim likovnim jezikom. Postavlja boje nadahnute impulsom, tako da ne zamućuje kontrast njihovih vrijednosti“, kazala je na otvaranju izložbe Katarina Gazdić Ilić, istoričarka umjetnosti.

Foto: Dragica
Orlandić

Instalacija „Riječ oslobađa“, istovremeno i slogan ovogodišnjeg književnog programa Barskog ljetopisa, koji uređuje dr Milun Lutovac, predstavlja svojevrsni omaž jeziku kojeg nema.

„Rečnici srpsko-hrvatskog književnog i narodnog jezika uvezani bodljikavom žicom predstavljaju zarobljeni roj komunikacije i snagu reči ispod usnulih korica, a interpretacijom umetnik likovnim sredstvima dočarava neuništivost bića i jezika i sugeriše prepoznavanje sebe u drugom i drugačijem“, istakla je Gazdić Ilić.

Foto: Dragica
Orlandić

Uz poseban osvrt na instalaciju „Riječ oslobađa“, izložbu je zvanično otvorio Damir Karakaš, jedan od trenutno najangažovanijih i najčitanijih hrvatskih autora koji je ujedno bio i gost književnog programa Ljetopisa.

„U kontekstu događanja oko Deklaracije o zajedničkom jeziku, htio bih reći kako u jeziku moramo biti uključivi, a ne isključivi. Izložba je otvorena“, kazao je Karakaš.

Dr Milun Lutovac, teoretičar savremene umjetnosti, doktorirao je na Univerzitetu Donja Gorica, na katedri Teorije savremene umjetnosti. Bavio se pedagoškim radom, a bio je i direktor Kulturnog centra Bar. Rukovodilac je Umjetničke galerije „Veliša A. Leković“ u Baru od 2014. godine. Angažovan je kao predavač na UDG/Fakultet umjetnosti u Podgorici.

Foto: Dragica
Orlandić

Aktivno se bavi slikarstvom, a primarno problemsko pitanje kojem je posvećen tiče se vječnog sukoba prirodnih fenomena, koji personifikuju čovjeka i njegove unutrašnje konflikte nastale otuđenjem od pravih vrijednosti. Njegovo slikarstvo je posvećeno magijskom prostoru Mediterana, kao duhovnoj sveukupnosti i fizičkoj konkretnosti neodvojivih mikrokosmičkih elemenata: zemlje, vode, neba i čovjeka. Njegov likovni izraz karakteriše dinamika pokreta/kretanja, koju realizuje ekspresivnim gestom, svjetlošću, kontrapunktovima kolorističkih sukoba i hromatskih harmonija.

Autor je velikog broja likovnih i književnih kritika, monografija, a ostvario je i brojne samostalne izložbe u Crnoj Gori i regionu.

 

Send this to a friend