Kultura

Dokle pogled seže gostuje u Parizu

Kraljevsko pozorište Zetski dom u četvrtak, 22. novembra sa početkom u 20h gostuje u MPAA Saint Germain u Parizu sa predstavom “Dokle pogled seže” koju po autorskom tekstu režira vodeći mađarski i evropski reditelj Arpad Šiling.

Dramaturški tim predstave čine: Bence Biro, Kata Đarmati, asistent reditelja je Mirko Radonjić, muziku potpisuje Nina Perović, glumačku podjelu čine: Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Dejan Đonović, Jelena Simić i Aleksandar Gavranić.

Komad potpuno drugačiji od uobičajenog, prevashodno zbog načina na koji je nastao, najprije tekst, a onda i sam proces rada sa glumcima. Prije uobličavanja prvih ideja dramaturzi su boravili u Crnoj Gori kako bi čuli priče o našoj stvarnosti, najturbulentnijim temama u zemlji. To je učinjeno kroz razgovor sa umjetnicima, psiholozima, sociolozima, istoričarima, nevladinim sektorom. Sa te pozicije, prepoznate su teme koje ćemo vidjeti u predstavi – tranzicija, nezaposlenost, politička korupcija, ogromni i pregaženi ideali, pitanje: ostati ili otići. Tokom improvizacija sa glumcima, Arpad Šiling je uz njihove komentare do kraja uobličio tekst.

Ovaj projekat realizuje se uz podršku EU Cretive Europe , budući da je Zetski dom dio ovog fonda za projekat “Collective Plays”, kao i za novu strategiju “ZAJEDNIŠTVO I NOVA KREATIVNA PORODICA”, čija je ideja vodilja udruživanje i zajedništo, a ima za cilj promociju “polivokalnih“pozorišnih metoda što podrazumijeva osim zajedničkog rada na stvaranju teksta i povezivanje različitih saradnika iz inostranstva sa našim umjetnicima.

Send this to a friend