Kultura

Dokumentaristi Vladimiru Peroviću nagrada Frédéric Rossif za životno djelo

Vladimir Perović

Međunarodni žiri za dodjelu nagrade FRÉDÉRIC ROSSIF AWARD za životno djelo, koju je ustanovio umjetnički savjet South-East European Film Festivala (SEE FF Paris-Berlin-Washington) u sastavu: Fabrice D’Almeida, Jordan Plevnes i Yves Boisset, donio je odluku da ovogodišnja nagrada za životno djelo pripadne crnogorskom dokumentaristi Vladimiru Peroviću.

Nagradu će uručiti predsjednik žirija Fabris D’Almeida, na svečanosti koja će biti naknadno upriličena u Crnoj Gori, kada će plaketa FREDERIC ROSSIF stići u autorov rodni grad – Cetinje.

Inicijativa za dodjeljivanje ove nagrade potekla je od nekoliko sineasta sa Balkana i evropskih zemalja, u čast besmrtnog djela velikog francuskog dokumentariste Frederika Rosifa.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su: Žak Peren (2019), Patrik Rotman (2020) i Virdžini Linhart (2021).

U odluci žirija se navodi da će izuzetni dokumentarni filmovi Vladimira Perovića ostati u savremenom sjećanju kao primjeri dokumentarnog filma u svom najboljem obliku.

SEE Film Festival organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Francuske, Međunarodnog univerziteta EUROPA PRIMA iz Skoplja, zajedno sa partnerima: Humboldt univerzitetom iz Berlina, INALCO Paris-Cite-Sorbonne i Američkim univerzitetom iz Vašingtona.

„SEE a Paris“ (South-East European Film Festival) je međunarodni filmski festival 15 zemalja jugoistočne Evrope. Cilj je predstavljanje najbolje aktuelne filmske produkcije iz regiona Jugoistočne Evrope i da je približi kulturnoj sferi ostatka Evrope.

Send this to a friend