Kultura

Država i nacija su konstrukt jedne vrlo teritorijalne vrste majmuna

Bosanskohercegovački umjetnik Feđa Štukan je u autobiografskom romanu “Blank” opisao besmisao sukoba na Balkanu.

Podsjetimo, roman “Blank” Feđe Štukana predstavljen je i na 16. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga.

“Nikakvu formu nisam preuzeo ni od koga, to je potpuno free style pisanje. Nisam htio da se bavim nikakvom književnošću. Ako sam, ipak, uspio u tome, onda mi je drago zbog toga”, kazao je Štukan, uz napomenu da romanom ništa nije htio ni da kaže ni da poruči.

“Ja sam samo želio da to što nosim u sebi izbacim. Čak i naziv ‘Blank’ je potpuno spontano, pa i glupo nastao, jer sam sve vrijeme na ajpedu koji mi je dala Anđelina Džoli pisao bukvalno u blank dokumentu. Ali, blank kao termin, ipak, znači puno stvari”, dodao je Štukan.

Feđa u romanu govori o važnosti života i besmislu sukoba koji pokreću oni koji u njemu neće biti ugroženi, a u jednom dijelu romana se obraća svojoj ćerki:

“Aja, živote moj, ne idi mojim putem. Kad se zarati bježi, sačuvati život je nuliti prioritet, ništa nije važnije od toga. Ne slušaj nikoga ko govori drugačije. Život je samo jedan. Država i nacija su konstrukt jedne vrlo teritorijalne vrste majmuna, i nisu ništa drugo do sinonim za veći čopor koji vodi mala grupa majmuna, spremnih da za novac uradi doslovno sve. Zastava je komad platna, himne su skup tonova i riječi, ne pridaji im dublji značaj. Iza svega stoje bogati koji izrabljuju siromašne. Patriotizam je za ograničene. Cijeli svijet je tvoj, imaš pravo na njega, istraži ga. Od putovanja ne postoji bolje iskorišteno vrijeme. Okruži se ljudima koji cijene život. Religija je kult smrti, najmorbidnija stvar koju je čovjek izmislio, postoji samo zbog novca. Oni koji je vode ne znaju nista ni o životu, a kamoli o smrti. Smrt je ništa, smrt ne boli. Uživaj to je smisao. Hvala ti što si se rodila, obožavam te.“

Štukan je čovjek sa vrlo burnom životnom pričom, jedno vrijeme u mladosti živio je u Kotoru, za koji ga vežu sjećanja na veliku ljubav, koja nije imala filmski kraj.

Bio je to period od 1990. godine do početka rata u BiH 1992. godine, kada je pristupio specijalnim jedinicama Armije BiH. Nakon dvije godine teških borbi, napustio je vojsku, odbijajući da se bori, kako kaže, u ‘vjerskom ratu’. Uspio je da napusti vojsku pretvarajući se da je psihički poremećen, otišao je u Njemačku i nije se vratio u Sarajevo dok se rat nije završio.

Poseban kuriozitet vezan za ovo neobično izdanje je to da je “Blank” uvršten u mnoge školske programe širom regiona, a u proceduri je i da postane dio školskog programa u Crnoj Gori.

M.D.

Send this to a friend