Kultura

Državna komisija će utvrditi listu muzejskih predmeta koji nedostaju

Državna komisija će, u saradnji sa Narodnim muzejom, utvrditi listu muzejskih predmeta koji nedostaju, a koja će biti procesuirana Ministarstvu unutrašnjih poslova na dalje postupanje, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je posjetio danas Narodni muzej Crne Gore i razgovarao sa  Vjerom Borozan, direktoricom Muzeja i njenim saradnicima, gdje su  razgovarali su o pitanjima važnim za unapređenje rada glavne muzejske institucije u Crnoj Gori.

Borozan je upoznala  Bogdanovića sa postupkom revizije muzejske dokumentacije i muzejskih materijala koja je u toku i istakla da ćemo tek nakon završenog postupka imarti pravo stanje stvari u Muzeju koje ćemo moći predstaviti javnosti.

Bogdanović je naglasio značaj rješavanja dugogodišnjeg problema nestalih muzejskih predmeta i podsjetio da je Vlada Crne Gore formirala Državnu komisiju sa zadatkom da vrši nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Narodnog muzejare, te utvrditi stanje i broj pokretnih kulturnih dobara i muzejskih predmeta.

Sagovornici su se složili da je problem sa kojim se Muzej suočava višedecenijski i da se njegovom rješavanju mora pristupiti odgovorno i sistematično, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i eventualna odgovornost.

Bogdanović je saopštio da niko ne smije biti aboliran u ovom postupku i da će inicirati i zatražiti kontrolno saslušanje svih odgovornih subjekata, a na osnovu preliminarnog nalaza Državne komisije.

Na sastanku je bilo riječi i o projektima koje će Narodni muzej realizovati tokom ove godine.  Borozan je navela da su sve jedinice Muzeja planirale dinamične programe za ovu godinu, a podrška Ministarstva kulture, uz opredijeljeni budžet olakšava njihovu realizaciju. Kako je istaknuto na sastanku, Ministarstvo kulture je, za ovu godinu, Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara opredijelilo 181.706 eura za porojekte Narodnog muzeja.

Sagovornici su posebno istakli značaj arheoloških istraživanja koje Narodni muzej sprovodi na arheološkim lokalitetima Crvena stijena i Srednjevjekovni grad Svač i naveli kako su ova dva projekta od izuzetne važnosti zaupoznavanje sa kulturnom baštinom Crne Gore.

Borozan je upoznala Bogdanovića i sa infrastrukturnim problemima sa kojima se rukovodstvo Muzeja suočava i tom prilikom je posebno istakla stanje u depoima. Zaključeno je da će Narodni muzej u saradnji sa Ministarstvom kulture u narednim mjesecima definisati prioritete, planirati naredne aktivnosti i tražiti mogućnosti za obezbjeđivanje dodatnih sredstava za navedene namjene.

B.M.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zimbabve
Gost
Zimbabve

Bogdanovic nekoga da saslusava? Ovaj veze nema sa zakonima. Zalosna je ova nasa Crna …

@ Zimbabve
Gost
@ Zimbabve

Oće li neko njega da sasluša za one grdne milione? Za njega se može svašta reći ali niko ne može tvrdit “da nas nije zadužio”!

Send this to a friend