Kultura

Đukanoviću uručena medalja za zasluge u obnovi nezavisnosti Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je  delegaciju Svjetskog festivala poezije ”Eminescu – Njegoš” na čelu sa istaknutim rumunskim pjesnikom i kulturologom prof. dr Jonom Deakoneskuom, predsjednikom Internacionalne akademije ”Mihai Eminescu”.

Deakonesku je tom prilikom uručio Đukanoviću “Zlatnu medalju” za zasluge u obnovi nezavisnosti Crne Gore, unapređenje slobode stvaralaštva i podršku razvoju kulture i umjetnosti.

Đukanović je zahvalio na vrijednom priznanju i pozdravio inicijativu za održavanjem tako značajnog Festivala, koji je prilika za promociju naše kulture i specifičnih vrijednosti Crne Gore.

On je istakao da ovakvi događaji afirmišu pripadnost naše države savremenim evropskim tokovima što je i strateško opredjeljenje Crne Gore i daju snažan doprinos prevazilaženju višedecenijskog zaostajanja. Iskazao je punu podršku za sve kvalitetne inicijative u oblasti kulture, i dalji život ovog Festivala.

Deakonesku, istakao je da mu je čast što se susreo sa Đukanovićem, političarem međunarodnog uticaja, koji predano radi na ponovnom stvaranju države.

“Crna Gora iako geografski mala, velika je država po svojoj kulturi, duhovnosti i tradiciji”, ocijenio je rumunski pjesnik i kulturolog.

On ističe da je njegovanje i promocija kulturnog stvaralaštva posebno važna u vremenu globalizacije i krize identiteta.

U tom smislu ukazao je na značaj održavanja Svjetskog festivala u Podgorici koji je okupio pjesnike iz Azerbejdžana, Bjelorusije, Estonije, Irske, Italije, Kosova, Makedonije, Moldavije, Mongolije, Novog Zelanda, Slovačke, Rumunije, Turske, Ukrajine i Crne Gore. Deakonesku je podsjetio i na temeljno prijateljstvo Rumunije i Crne Gore, visoko cijeneći postignuća naše države u ostvarivanju strateških ciljeva.

Susretu su prisustvovali i  akademik Sreten Perović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

U prave ruke

Krojač bezmjere
Gost
Krojač bezmjere

Što se čini u Zemlji čuda! Milo dobio medalju za nezavisnost poezije Rumunije?! Prisutan Jevremov akademik Perović i Šiškov Belgijanac! Za desert Povelja nezavisne zakletve Brajoviću za stihove Ramade!

Peruta
Gost
Peruta

Mogli su Ranku Krivokapiću dati srebrnu medalju, Keljmendiju bronzu!

Grbaljka
Gost
Grbaljka

Bravo Milo ti si pravi domoljub
Čestitam 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

Angloamerikanac
Gost
Angloamerikanac

:- 🙂

Brko
Gost
Brko

Svjetski festival poezije- Eminensy iz Rumunije nagradio predsednika za obnovu nezavisnosti. Je li obnovu nezavisnosti Rumunije. Hahahahaha. Ali neka. Poen vise za Katunjanina u unurar partijskoj borbi sa Mojkovcaninom. Da se parira onim slikama sa vostanom figurom Melanije i Trampa.

Nikola
Gost
Nikola

Bravo Milo a ove drue sram bilo

Razocarani
Gost
Razocarani

Opa,BATO.Pocezmo i sa Poezijom.

Send this to a friend