Kultura Manifestacija kamernih dramskih ostvarenja

Duodrama Šta ćemo sad otvorila ovogodišnji MAKADO

Duodrama „Šta ćemo sad?“ reditelja Erola Kadića otvorila je ovogodišnju Manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja – MAKADO VI. Manifestaciju je, podsjetimo, trebalo da otvori predstava “Aplikacija Voland”, koja je otkazana zbog bolesti glumca.

“Moram reći da nam je pandemija koronavirusa otežala sve akivnosti i napravila probleme u koncepciji za šesti MAKADO. Mi obično završimo jedan festival i krećemo u pripremu drugog međutim, prošle godine kada smo završili peti MAKADO uslijedla je pandemija koja je uticala na broj predstava u Crnoj Gori i regionu. Ovog puta smo imali manji boj predstava, neki projekti su započeti, neki nisu ni završeni sve zbog ove pošasti koja se kreće oko nas”, kazao je pomoćnik direktora i v.d. urednik dramskog programa KIC-a “Budo Tomović” Zoran Šoškić.

Međutim, kako je Šoškić dodao u izjavi za agenciju Mediabiro, uspješno je nastavljen kontinuitet ove Manifestacije koja ove godine traje pet dana i ima pet predstava. Šesti MAKADO će se, prema njegovim riječima, održati uz maksimalno poštovanje epidemioloških mjera.

“Prije desetak dana smo dobili dozvolu da organizujemo Manifestaciju uz manji broj publike. Naša velika sala ima 444 sjedišta, 50 ljudi bi u njoj moglo da prati predstavu, ali pošto je cijela Manifestacija preseljena u DODEST-ovu salu, od 100 potencijalnih gledalaca predstavu će moći da prati njih 30. U tom obimu i gabaritu ćemo održati MAKADO”, istakao je on.

Predstava koja je otvorila Manifestaciju rađena je po motivima priče Branka Đurića Đure, a u njoj igraju dva glumca mlađe generacije Sofija Juričan i Ivan Đorđević.

“Radi se o jednoj simpatčnoj i ljupkoj komediji ljubavi između dvije osobe koje započinju pozorišnu karijeru”, kazao je Šoškić podsjetivši da je na sjutrašnjem repertoaru u 19 h u sali DODEST najavljena dječija predstva “Luckasti klovnovi”.

Manifestacija se nastavlja poetskim teatrom koje će prirediti glumci Anđelija Rondović i Đorđije Tatić.u vidu predstave “Sanjajući san o snu”. Događaj ne pripada klasičnim večerima poezije, jer kao cjelina posjeduje izraženu i osobenu dramaturgiju.

“Takođe, imamo i goste iz Hrvatske, odnosno iz Zagreba – Dražen Šivak tumači više od deset različitih likova na sceni u okviru predstave ‘Mister Buflo’. Kada je ta predstava u pitanju žanrovi se pretapaju i postoji velika mogućnost kamuflaže. Rekao bih da je izvedba glumačkog tima vrlo interesantna, pa bih je preporučio svim ljubiteljima pozorišne umjetnosti”, rekao je Šoškić.

Kako je dodao, Manifestacija se završava 31. januara kultnom monodramom “Posljednja ura Njegoševa” u izvođenu Slobodana Marunovića.

“To je predstava koja je nastala još 1988. godine u CNP-u i igrana je 1.500 puta na gotovo svim kontinentima. Vrlo je živahna i žilava, te nastavlja da osvaja priznanja. Primjera radi, prošle je godine osvojila dva relevantna priznanja na Festivalu monodrama u Peći i specijalnu nagradu na Festivalu u Rusiji. O toj predstavi ima još štošta da se kaže, pa sa njom, rekao bih, dostojno i zatvaramo Manifestaciju”, zaključio je pomoćnik direktora KIC-a “Budo Tomović”.

Send this to a friend