Kultura

Dušan Vukotić jugoslovenski oskarovac preminuo zaboravljen i nepodoban

Oskarovac Dušan Vukotić, najuspješniji hrvatski filmski autor, rodom iz Crne Gore, otišao je zanemaren i pomalo zaboravljen u Hrvatskoj. Prije 21 godinu taj veliki umjetnik otišao je kao da se svojim radom nije upisao u hrvatsku kulturu i istoriju. Sramota, složiće se mnogi. Ovaj vizionar Oscara je dobio 1962. godine za crtani film ‘Surogat’.

Po nacionalnosti je Vukotić bio Crnogorac, rođen je u mjestu Bileći kraj Danilovgrada 1927. godine. Zbog očevog posla cijela porodica u Zagreb je stigla dok je Vukotić bio još dječak. Nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu je Vukotić studirao arhitekturu, a tada se krenuo baviti i crtanjem karikatura te stripova za magazin ‘Kerempuh’. Usto, od 1951. godine bavio se animiranim filmom u Duga filmu.

Duga film

Njegov prijatelj i kolega Borivoj Dovniković Bordo za Hinu se prošle godine sjetio saradnje i prijateljstva s Vukotićem pa je naglasio da se radi o čovjeku koji je imao neprocjenjivu ulogu u razvoju hrvatskog i jugoslavenskog animiranog filma te u utemeljenju i razvijanju Zagrebačke škole crtanog filma. Jedno vrijeme bila je na svjetskom vrhu animacije.

Dvojac se upoznao kasnih 40-ih godina u Zagrebu, tokom studiranja. Borivoj je došao iz Osijeka, a Dušan iz Podgorice. Zbližila ih je karikatura i humoristički nedjeljnik Kerempuh, a kasnije su sarađivali u Duga filmu, gdje je tada direktor bio Fadil Hadžić. U ekipi vrhunskih umjetnika Vukotić se isticao svojom sklonošću prema filmskoj animaciji, a Hadžić je to brzo primijetio i primio ga u krug autora.

Porazio Disneyja, a godinama kasnije doživio ono što nikako nije zaslužio

Čak i kada je Duga film odlukom Ministarstva kulture tada prestao s radom zbog nedostatka sredstava za luksuz – čime je socijalizam smatrao crtani film, Vukotić od njega nije odustao. Radio je za Zagreb film kada je stvorio i ‘Surogat’ – najveći uspjeh hrvatske kinematografije – prvi Oscar ikad dodijeljen neameričkom animiranom filmu. Porazio je tada i Walta Disneyja.

Nije štedio, govorili su njegovi savremenici, ni sebe ni saradnike tokom procesa stvaranja filma. Obožavao je film i bio mu posvećen čak i te 1998. godine, prije nego je preminuo. Pripremao je tada s Česima veliki dugometražni animirani projekat. Nije to bio nimalo lak životni period, niti kraj. Devedesete su Vukotića zaboravile, istisnule, bacile u nezasluženu sjenu…

Prema tvrdnjama Borivoja Dovnikovića, Vukotiću je 1991. godine zabranjen ulazak u Zagreb film, koji se uveliko podigao i razvio baš na račun Vukotićevog imena. U Enciklopediji hrvatske umjetnosti iz 1995- 1996. godine Dušan Vukotić dobio je svega 12 redova. Otišao je u Krapinskim toplicama, prilično zanemaren i zaboravljen, očito ocijenjen kao politički nepodoban.

Iza njega je ostala njegova porodica, supruga Melita Lila Vukotić, koja je od suprugove smrti živjela od njegove penzije, koja je iznosila 3400 kuna. Povremeno je iznajmljivala kuću u Bolu na Braču, a u istoj je 2017. Melita preminula okružena porodicom. Sve Dušanove nagrade, njih 145, poklonila je Muzeju grada Zagreba.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hdhdhdh
Gost
Hdhdhdh

Nemoj slucajno da Crna Gora podize spomenik Dusanu Vukoticu, Karlu Maldenu (Mladenu Sekulovicu) itd… to ce srbija sa kojom ti ljudi nikakve veze nemaju! Podigli su spomenik Karlu Maldenu i napisali srpski glumac u sred Beograda… covjek nikad turski pasaluk srbiju posjetio nije… problem je sto CG ne radi nista! Sta radi Ministarstvo nesretno kulture ? Stite li idje nacionalni… Više »

sanja
Gost
sanja

“Da, ovo je rodno mjesto Dušana Vukotića, Bileća u Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj, kazala je i dodala: Rođen je 7.2.1927. Upisan je nakon više od dva mjeseca, 17.4. u Matičnu knjigu na str. 377, redni broj, 753/33 za 1927. godinu”, poslovično je referirala matičarka Milošević i dodala: „Sve piše u računaru“.

aj sad ne mlatite sa Bilećom u Danilovgrad…

Da ti kazem
Gost
Da ti kazem

Bio clan CANU. E, bogomi, prije ce paznju pokloniti onom akademcu nasem istoricaru iz CANU, no ovom umjetniku, velikanu u svom fahu…Nasa CANU.
A pitam se odje jos nesto: koliki je udio i rezultat nasih CANU akademaca u ukupnom IQ drzave. Mislim, valjda se takav IQ odredjuje kvalitetom djela, inovacijama, citiranoscu?

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Prost pogled na gugl otkriva da je covjek rodjen u Bileci u BiH, nikakve veze sa Danilovgradom. E svako li je danas novinar…

Nikšić
Gost
Nikšić

Gdje je ta Bileća kod Danilovgrada može li neko reći

Bole
Gost
Bole

Od Trebinja sjeverno.

Momčilo
Gost
Momčilo

novim putem ka Danilovgradu.Čim ze prođe most na Sušicu dođe Bileća i Plana.Zagaračka teritorija, opština Danilovgrad..

Vladimir
Gost
Vladimir

Na petom km od Dg prema Pg..

Aaa
Gost
Aaa

Takodje, covjek je podrzavao nezavisnost Crne Gore…

Dadada
Gost
Dadada

“Prema tvrdnjama Borivoja Dovnikovića, Vukotiću je 1991. godine zabranjen ulazak u Zagreb film, koji se uveliko podigao i razvio baš na račun Vukotićevog imena.” – zašto? Nije mi jasno iz teksta? Zato što nije Hrvat ili nešto drugo?

Vanga
Gost
Vanga

Dovniković ne priča istinu.

Milos
Gost
Milos

Tudjman je rekao da nije nista uradio za samostalnu hrvatsku i tu je bio njegov kraj

Kockica
Gost
Kockica

Čuš, zaboravljen u Hrvatskoj? Pa što ne napišete da je zaboravljen i u Crnoj Gori? Pola đece nemaju pojma ko je jedini Oskarovac sa ovih prostora, ali znaju koje boje su gaće učesnica Parova i Zadruge, jer ih vi, novinari, revnosno o tome obavještavate!

Kole
Gost
Kole

Prvi, ali ne i jedni. Kasnije je to ostvario i Denis Tanovic. Doduse Vukotic je pobijedio u generalnoj konkurenciji ukljucujuci i americke autore.

Kockica
Gost
Kockica

Tacno, Kole. Hvala za ispravku. U pravu ste. U momentu zaboravih na Denisa.

Jovana
Gost
Jovana

Jedva sam nasla neki tekst o njemu prije pola godine na internet i nisam se mogla cudu nacudit zasto toliko malo tekstova o njemu a dobio Oskara… 🙁

Drago
Gost
Drago

mi ceramo ovo sto valja a ovi sto ne valjaju ostaju ovdje i bave sa politikom

Send this to a friend