Kultura

Dvije nagrade glumcima Kapitala

U Narodnom pozorištu Niš od 11. do 19. marta održan je prvi Festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“, a glumci predstave „Kapital“, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom nagrađeni su u dvije kategorije.

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija (u sastavu: predsjednica Mia Begović, glumica iz Zagreba, i članovi: Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, Bogdan Kostea, glumac i reditelj iz Arada, Branislav Mićunović, Njegova ekselencija ambasador Crne Gore u Srbiji i reditelj iz Podgorice, i Enver Petrovci, glumac i profesor iz Prištine) nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Jeleni Laban, a Specijalna nagrada dodijeljena je glumačkom ansamblu predstave Kapital (Jelena Šestović, Jelena Laban, Stevan Vuković i Pavle Prelević).

„Nagrada za najbolju mladu glumicu dodjeljuje se JELENI LABAN za ulogu u predstavi KAPITAL za snagu tragetkinje i zaigranost djeteta.

“Specijalna nagrada dodjeljuje se GLUMAČKOM ANSAMBLU PREDSTAVE KAPITAL Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju (Crna Gora), koji je izuzetnom predanošću, ogromnom energijom i zanatskim umijećem plijenio sa scene i ostavio moćan efekat“, navodi se u obrazloženju Žirija, koji je Nagradu za najbolju predstavu dodijelio predstavi Sumrak bogova, a Nagradu za režiju Daliboru Mataniću.

„Nakon odgledanih svih predstava, stručni žiri JEDNOGLASNO je donio odluke, uvažavajući umjetnička djela i ostvarenja, kao i osnovne kriterijume koji definišu smisao ovog Festivala, dakle afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta države i naroda koji dijele isto raskršće evropskih i svjetskih puteva u izazovima i perspektivama savremenog teatra“, zaključuje se u obrazloženju.

Pored stručnog, odluke su donosila još dva: Žiri okruglog stola kritike i Žiri novinara. Žiri okruglog stola kritike u sastavu : Jelena Lužina, Aleskandra Glovacki, Milivoje Mlađenović, Nenad Novaković, Bojan Munjin, Igor Burić i Filip Vujošević, Nagradu okruglog stola kritike za najbolju predstavu većinom glasova dodijelio je predstavi Sumrak bogova, SNG Maribor, u režiji Dalibora Matanića i dramatizaciji Ivora Martinića.

Takođe, kako je naznačeno u obrazloženju: „Žiri ima potrebu da naglasi da je odluku donio većinom glasova i da su u užem izboru bila još dva veoma vrijedna ostvarenja, Kad bi Sombor bio Holivud Kokana Mladenovića, Narodno pozorište Sombor i Kapital Andraša Urbana, Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju“, navodi se u saopštenju Festivala.

Žiri novinara koji je radio u sastavu: Borka Trebješanin (“Politika“), Tanja Mijović (Treći program RTS-a), Miljana Nikolić (“Belami“), Lidija Georgijev (RTS, dopisništvo Niš) i predsjednik Tatjana Nježić („Blic“) , priznanje NAJBOLJA PREDSTAVA takođe je dodijelio ostvarenju „Sumrak bogova“ .

U 9 festivalskih dana prikazano je 10 predstava iz 8 zemalja, od kojih osam u takmičarskom programu (Kad bi Sombor bio Holivud – Narodnog pozorišta Sombor, We are born naked and the rest is… MESS Sarajevo, Kapital Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, Filoktet Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, Balkanski špijun Narodnog pozorišta u Beogradu, Višnjik dramskog teatra Ivan Radoev iz Plevena u Bugarskoj, Festen Dramskog teatra iz Skoplja u Makedoniji i Sumrak bogova Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora u Sloveniji). Kroz salu Narodnog pozorišta u Nišu prošlo je oko 5 000 gledalaca, a na sceni je za njih igralo stotinak glumaca.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mileva
Gost
Mileva

Čestitke. Ovi mladi glumci si uložili veliki triud da naprave predstavu Kapital. Bravo

Send this to a friend