Kultura

Erudita upečatljivog pjesničkog opusa

Komemorativna sjednica povodom smrti Mladena Lompara biće priređena u Vladinom domu, u sali “Ivan Crnojević” na Cetinju danas od 11 sati.

O životu i djelu priznatog crnogorskog književnika govoriće Zuvdija Hodžić, Dimitrije Popović i Pavle Goranović.

Organizatori komemoracije su crnogorski PEN, časopis Ars, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, Dukljanska akademija nauka i umjetnosti i Matica crnogorska.

Telegrame saučešća porodici Mladena Lompara uputili su premijer Duško Marković, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i ministar kulture Janko Ljumović.

“Kao pjesnik, esejista i književni kritičar Mladen Lompar je ostavio zapažene radove na književnoj sceni Crne Gore. Svojim angažmanom na afirmaciji crnogorskih kulturnih i identitetskih vrijednosti dao je izuzetan doprinos učvršćivanju nacionalne samobitnosti uspijevajući da crnogorske književne i društvene vrijednosti učini dijelom široke duhovne baštine”, navodi se u telegramu saučešća predsjednika Vlade Duška Markovića.

Predsjednik parlamenta kazao je da iza Lompara ostaje ljudsko i umjetničko djelo kao neprocjenjivo kulturno nasljeđe iz kojeg će buduće generacije crpiti građu.

Da je Mladen Lompar ostavio upečatljiv pjesnički opus, smatra i Janko Ljumović.

“Melanholični lirizam poezije Mladena Lompara, uz njegove eruditne interpretacije književnih i likovnih djela, važan su doprinos crnogorskoj kulturi i identitetu, za čiju je reafirmaciju zaslužan i svojim vanknjiževnim radom”, navodi se u telegramu Ljumovića.

Send this to a friend