Kultura podržan na Konkursu za kulturne djelatnosti Grada Zagreba

Fantom Durmitora, prvi sačuvani igrani film strane produkcije u Crnoj Gori

Na upravo završenom Konkursu za kulturne djelatnosti Grada Zagreba, podržan je projekat „Fantom Durmitora“, koji zajedno realizuju Crnogorska kinoteka i Kulturno-informativni centar Zagreba, u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore.

Riječ je o prvom sačuvanom igranom filma strane produkcije u Crnoj Gori. Film reditelja Hansa Natgea snimljen je tokom 1932. godine na Žabljaku i na obroncima Durmitora; u Kuparima, Dubrovniku, Beogradu i dr. Jednu od glavnih uloga igra Ita Rina, a muziku je komponovao Josip Slavenski. Premijera je održana u zagrebačkom kinu Tuškanac, 1933. godine, dvije sedmice prije njemačke premijere.

Prvi strani film sniman u Crnoj Gori „Zakon crnih brda“, iz 1928. godine, danas se, nažalost, smatra izgubljenim.

Kinoteka, u saradnji sa Bundesarchiv-Filmarchivom iz Berlina, priprema posebnu publikaciju o filmu „Fantom Durmitora“ kao i DVD izdanje. Autor teksta za publikaciju je istaknuti hrvatski istoričar filma Daniel Rafaelić. U planu je svečana projekcija digitalne kopije pred crnogorskom publikom i razgovor o filmu.

„Fantom Durmitora“ važno je svjedočanstvo domaće, ali i njemačke istorije ranog zvučnog filma.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Netka inzenjerk
Gost
Netka inzenjerk

Nema ljepse planine od Durmitora. Bogom dana za kulturno stvaralastvo. Fali malo sadrzaja i poboljsati infrastrukturu malo, rasvjeta npr u Javorje i sl.

Send this to a friend