Kultura

Filmovi o vremenu, slikama i pamćenju

Foto: Radio Jadran

Razgovor sa crnogorskim rediteljem Ivanom Salatićem i projekcije njegovih filmova biće upriličeni u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju danas od 15 sati, u okviru projekta “Preokupacije”.

U sklopu segmenta koji nosi naziv “Filmovi o vremenu, slikama i pamćenju” biće prikazana kratka ostvarenja “Intro” (2013), “Zakloni” (2014) i “Dvorišta” (2015). Razgovor sa Salatićem vodiće Natalija Vujošević i Dušan Kasalica.

Ivan Salatić rođen je 1982. godine u Dubrovniku, odrastao je u Herceg Novom. Režirao je nekoliko kratkih filmova koji su prikazani na filmskim festivalima u Veneciji, Torinu, Sarajevu, i drugima. Završio je višu likovnu školu u Beogradu, filmsku režiju na FDU “Cetinje” Magistrirao je na HFBK, u Hamburgu. Trenutno završava svoj prvi dugometražni film.

Dosadašnji gosti “Preokupacija” bili su istaknuti istoričari i teoretičari umjetnosti i kulture Miodrag Šuvaković, Branislav Dimitrijević i Boris Buden. Organizatori projekta su Narodni muzej Crne Gore, Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević” NU “Institut za savremenu umjetnost” i Crnogorska Kinoteka, uz podršku Ministarstva kulture.

Repertoar čine kratka ostvarenja “Intro” (2013), “Zakloni” (2014) i “Dvorišta” (2015).

Send this to a friend