Kultura

Folklorni ansambl KIC-a Budo Tomovıć slavi 75 godına

Folklorni ansambl KIC-a Budo Tomovıć

Veličanstvenim koncertom “Tradicija u srcu” folklorni ansambl Kulturno – informativnog centra ,,Budo Tomović’’ tradicionalnom igrom i pjesmom obilježava značajan jubilej – 75 godina trajanja i uspješnog promovisanja folklorne baštine, u srijedu, 8.decembra sa početkom u 20h u Velikoj sali KIC-a.

Folklorni ansambl sa najdužom tradicijom u Glavnom gradu koji dugi niz decenija širom svijeta, ponosno, upečatljivim i raskošnim nastupima predstavlja našu državu, na sceni će izvesti desetak koreografija. Članovi reprezentativnog i omladinskog ansambla predstaviće se: igrama iz Crne Gore, Vrsutom, igrama iz Rožaja i Gusinja, ali i Šokačkim igrama, igrama iz Leskovca, Pastiricom i dr.

Premijerno će biti predstavljena i nova koreografija “Igre sa Prokletija” na čijem je postavljanju radio dugogodišnji član, asistent i saradnik ansambla Mirsad Ademović, dok je autor muzičkog aranžmana Aleksandar Saša Magovčević, čiji će orkestar pratiti jubilarni koncert.

Gosti večeri biće KUD “Boka” iz Tivta i KUD “Njegoš” sa Cetinja, a nastupiće i jedan od naših najpoznatijih interpretatora izvorne muzike Šukrija Žuti Serhatlić, mlada vokalna umjetnica Anđela Ulićević, kao i KIC pop hor, sa dirigenticom Zojom Đurović. Voditeljka programa je Anica Vujadinović.

Svečani koncert ,,Tradicija u srcu’’ biće prilika da se zaslužnima za veliki doprinos u razvoju ansambla i očuvanju tradicije Podgorice i Crne Gore te večeri dodijele prigodne zahvalnice.

“Napominjemo na kraju da s obzirom na važeće preporuke IJZCG, nije se moglo izaći u susret velikom interesovanju građana za ovaj koncert, pa će ograničen broj karata dobiti dugogodišnji saradnici KIC-a, igrači – učesnici koncerta, dio protokola, sponzori. Iz tog razloga i sa željom da brojnoj publici damo mogućnost da uživa u koncertu, napominjemo da ćemo sa nadom u bolje epidemiološke uslove, sljedeće godine ponoviti koncert, i omogućiti da sugrađani i ljubitelji folklora u Podgorici uživaju u tradicionalnim igrama i nastupu FA KIC-a”, kaže se u saopštenju.

Send this to a friend