Kultura

Gabi Novak: Arsen i ja smo se uvijek s radošću vraćali Kotoru

Kada je posljednji put nastupila u Kotoru, bilo je to 2014. godine na Ljetnjoj pozornici. Gabi Novak je tada pjevala sa Arsenom Dedićem, a za klavirom je bio njihov sin Matija Dedić. Njegujući ne samo klasičnu muziku, već i džez, KotorArt Don Brankovi dani muzike ove godine premijerno predstavljaju novoformiran ansambl, koji svakako može da postane zanimljiv i drugim gradovima u regionu. Zajedno sa Biserom Veletanlić, Gabi će u stvari biti gošća na koncertu dvojice džez pijanista Matije Dedića i Vasila Hadžimanova.

Koncert će biti priređen u nedjelju, 13. avgusta na Ljetnjoj pozornici. Gabi Novak pjevaće i Arsenove pjesme, ali u drugačijem aranžmanu.

Novak je počela da se bavi pjevanjem zahvaljujući slovenačkom kompozitoru i dirigentu Bojanu Adamiču, koji je primjetio njene vokalne sposobnosti i pozvao je da gostuje na koncertima Big benda u Ljubljani. Uskoro je uslijedio angažman na Zagrebačkom festivalu zabavne glazbe kasnije Zagrebfest kada je 1959. godine izvela pjesmu “Ljubav ili šala”. Iste godine je na Bledskom džez festivalu pjevala u duetu s čuvenim Lujem Armstrongom. Takođe, često je bila gošća na Beogradskom proleću, na festivalima u Splitu i Opatiji. Godine 1964. dobila je poziv od francuske izdavačke kuće “Barkley” da radi na zapadnom tržištu, ali je ponudu odbila, jer joj se nisu dopali zahtjevi da mijenja svoj stil. Stoga, djelujući u okvirima jugoslovenske muzičke scene, pažljivo je birala pjesme i pjevala samo one koje su joj se dopadale. Gabi N ovak je dobitnica Nagrade “Porin” za najbolji ženski vokal (“Pjesma je moj život”, 2003), kao i za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj muzici 2006. godine.

U Kotoru ste bili prije tri godine, kada ste nastupili i sa Matijom i sa Arsenom. Po čemu pamtite taj događaj?

“Koncert pamtim po Arsenu, naravno, kao i po publici i odličnom prijemu. Sve je bilo prekrasno”.

Sjutra veče ponovo nastupate, ali u drugačijem sastavu. Pored Matije Dedića, na sceni će sa Vama biti Bisera Veletanlić, kao i Vasil Hadžimanov. Šta očekujete od nastupa?

“Ljeti inače ne volim da radim, jer kuda sve moram proći da bih došla do Kotora. Svi smo na različitim destinacijama, ali njima je lakše jer sjednu u avion, a ja moram preko brda i dolina. To je u stvari koncert Vasila i Matije, a Bisera i ja smo samo gošće. Jako se radujem koncertu i želim da bude uspješan i da se publika zainteresuje sa njega. Koncert koji smo sa Arsenom napravili prije nekoliko godina na KotorArtu bio je prekrasan. Nadam se da će i ovo veče biti lijepo i zanimljivo, utoliko što ću pjevati Arsenov repertoar, ali u sasvim drugačijem maniru. Nadam se da nam nakon silnih vrućina ne padne kiša baš tada, nego da ćemo lijepo da se družimo. Takođe, radujem se što ću konačno da čujem Vasila”.

Ima li izgleda da se saradnja na ovom projektu nastavi?

“Vidjećemo, možda projekat postavimo u regionu”.

Vasila još nijeste slušali uživo, međutim, o njegovom odrastanju znate mnogo, jer ste se družili sa njegovom mamom, Senkom Hadžimanov.

“Senka i ja smo u isto vrijeme bile trudne, tako da su Matija i Vasil vršnjaci. Kada su se oni rodili veoma često smo se čule, skoro da nije prošlo nedjelju dana da nijesmo razgovarale telefonom”.

Jesu li se razgovori ticali prije svega njihovih odrastanja ili su bili profesionalne prirode?

“Na primjer, Senka mi kaže koliko je Vasil pojeo hrane, pita me da li je to malo. Onda ja kažem kako Vasil odlično jede, jer Matiju moram ne znam koliko nositi kako bi popio osamdeset grama mlijeka. Međutim, Matija i Vasil su se upoznali kao odrasli ljudi, sa već izgrađenim karijerama. Život nas je nosio svakog na drugu stranu. Oni su rasli, onda su se školovali. I jedan i drugi su počeli da se bave muzikom, počeli su da uče klavir. Puno je godina prošlo, Senka i ja smo se manje viđale. Došla je ta nesrećna situacija na Balkanu, pa više nijesmo zajedno puno ni pjevali. Sve je, nažalost, išlo nekim drugim tokom. Ipak, putevi se nenadano ukrste. Prije nekoliko godina kaže mi Matija kako je upoznao Vasila i kako fenomenalno svira. Tako su se oni našli na jednom, pa na drugom koncertu. Potom, napravili su svoj program sa kojim su imali nekoliko veoma uspješnih nastupa”.

I sa Kotorom su Vam se putevi više puta ukrštali.

“U Kotoru sam vrlo često nastupala prije nesrećnih događanja na Balkanu. Baš sam sa Arsenom bila nekoliko puta dok je u Kotoru živio slikar, pokojni Vasko Lipovac. Redovno smo se posjećivali i uvijek radovali susretu, a kupili smo i tri njegova djela”.

Send this to a friend