Kultura

Gala Dali, žena koja je stvorila velikana

Salvador Dali bio je u potpunosti svoja umjetnost. Živio je u stilu svog stvaranja, uvijek na ivici, uvijek u strahu od prestajanja. Kohezija njegove bolesti, talenta, intelekta, i ambicija dovela ga je u sam umjetnički vrh. Priče koje su ostale za Dalijem tvore sliku njegovog života u izmaglici slave i moći, onirične opijenosti i umjetnosti tako bizarne i stravične, egocentrične i depresivne, mazohističke i genijalne.

Priča velikog Dalija započinje sa pričom o jednoj ljubavi. O jednoj ženi i braku, o vjernoj pratilji i muzi. O njenoj beskrajnoj brizi i njegovanju Dalijevog uma, o upornosti i vjeri koja je dovela do ostvarenja i uspjeha slavnog umjetnika.

Uticaj Gale na Dalijevu umjetnost

Gala je bila deset godina starija od Dalija. Upoznali su se kada je njemu bilo 26. godina. Ona je prepoznala njegov veliki talenat i osjetila umjetničku dušu, a zatim odlučila da da sve od sebe kako bi ostvarila potpuni potencijal tih jednakosti.

Kada su se vjenčali Dali je bio samo još jedan siromašan i neznani umjetnik. Slikao je i crtao po svemu što je vidio, a njegova umjetnost bila je haos. Tek po dolasku Gale u njegov život nastupila je disciplina i stremljenje ka stvarnom slikarstvu, ali i drugim oblicima prave umjetnosti.

Govorila mu je da mora da slika kao stari majstori uljem i na platnu, i on je tako i započeo koračati svojim nadrealizmom. Isprva Dalijeve slike, iako dobro dočekane od strane tadašnjih kritičara, nisu uopšte bile prodavane, te je Gala sama putovala po Španiji i noseći ih sa sobom, pokušavala svuda da proda slike svog muža.

Boravak u Americi

Godine 1939. oni odlaze u Ameriku, u potragu za slavom. Dali se dopao Amerikancima odmah. Bio je pravi šoumen. On i Gala bili su savršen par ekscentrika posmatran kroz prizmu šire publike. Priređivali su maskenbale koji su opčinjavali Holivud.

Hičkok ga je angažovao da naslika viziju sna za film Začaran, a Volt Dizni tražio je od njega da radi na animiranom filmu koji će prikazati svijetlo nadrealizma i približiti taj pravac očima javnosti. Destino je kratak animirani film objavljen tek 2003. godine pošto je u vrijeme kada je nastao bio suviše nadrealan da bi bio prikazan.

Njegove slike počinju da se prodaju tek 1943. kada su mu bogati bračni par iz Kolorada, Rejnold i Elenor Mors, vidjevši na izložbi njegova djela postali doživotni pokrovitelji. Od tada cijene njegovih slika rastu.

Gala – menadžer Salvadora Dalija

Salvador Dali penje se u sam vrh i njegovo ime uskoro postaje veće od svih mu savremenika. Gala je bila ključni element njegovog uspjeha. Bila je vodilja, stub oslonac, po Dalijevom mišljenju – njegova kraljica. Kako je i sama govorila, ona je vodila računa o životu, a on se starao o umjetnosti.

Prodavanje slika, računi, novac, ugovori, sve je ono što Dali nije umio. To je radila Gala – pod stalnim pritiskom njegove slave živjela je i brinula o svemu. On je bio potpuno nesposoban za stvarni svijet, nije znao vrijednost novca, i nije razlikovao valute. Jedna anegdota govori o tome kako je taksisti platio sto dolara umjesto deset, ne znajući uopšte koliko je to.

Kriza u braku

Kriza u braku nastaje kada Gala najednom u tamnoj sjenci svog muža stiče reputaciju žene sa kojom se ne treba šaliti, žene uvijek spremne za sukob. Stara požuda prema mlađim muškarcima ponovo se javlja i ona započinje svoje afere, koje Daliju nisu smetale.

Njihov odnos vrtoglavo se mijenja, i pod mračnom piramidom slave zajedno i bespovratno odlaze u pervertirane stvarnosti. Dali i Gala sa maskenbala prelaze na priređivanje orgija. Ludost traje, Gala i Salvador postaju sve dalji, ali površinski posmatrano na toj velikoj pozornici, ostaju savršen par.

Vraćaju se u Španiju, pod izgovorom da je Dali izgubio inspiraciju, da ne može da stvara i da mu treba dom. U jednom selu kupuju malu kuću misleći kako će se povući od svijeta i uspostaviti staru ljubav punu umjetnosti i razumijevanja. Međutim to se pokazalo kao greška. Gala je željela samoću i smiraj, zadovoljstvo i užitak, a Dali pažnju i život u svijetlu svoje slave.

Dalijeva afera sa Amandom Lir

Gala počinje da živi nezavisno od Dalija i sve češće odlazi na putovanja sama. Neskriveno zavodi mladiće i sa njima vodi otvorene afere. Dali je uvijek govorio kako je to divno i kako ga fascinira, što je jedna stara žena i dalje sposobna da zavodi mlade. Nije prestajao da je voli.

Tokom jednog boravka u Parizu 1965. godine Salvador Dali se i sam upušta u aferu sa tada čuvenom manekenkom Amandom Lir sa kojom provodi narednih petnaest godina života. Gala je prihvatila Amandu i jedno vrijeme njih troje putovali su zajedno i čudili javnost svojom pojavom. Konačno, Gala traži od Dalija da joj kupi obećanu vilu u Pubolu i da je ostavi na miru. On je održao riječ i Gala zauvijek odlazi.

Njen odlazak pogodio je Dalija više nego što je to isprva pokazao. Ostao je sa Amandom, ali je i dalje idealizovao svoju kraljicu. Ona je za njega uvijek ostala nedostižna boginja, majka i vodilja, spas i utočište. Zabranila mu je posjete i rekla da može da dolazi samo kada dobije pismeni poziv. Jedini stub koji ga je držao najednom se izmakao.

Dalijev život bez Gale

Po ulasku u sedamdesetu godinu života obolijeva od Parkinsonove bolesti, koja direktno utiče na njegovo slikanje. Kada je Gala to čula bila je ljuta. Govorila je za njega da je beskoristan, da ne treba da postoji ako ne slika. Postala je gramziva i uplašena za svoju budućnost i u Daliju, pored sve ljubavi koju su nekada dijelili, vidjela je izvor novca.

Gala nekoliko godina kasnije umire i Dali se uskoro sasvim povlači u sebe i ne napušta tamne prostorije svog zamka. Odbijao je da pije vodu i time umalo dozvao smrt. Njegovo ponašanje protumačeno je kao suicidno i pojavile su se glasine da je već dva puta pokušao da se ubije. U dvorcu izbija požar i Dalija ponovo jedva spašavaju. Pet mjeseci ostaje u bolnici, a u posjetu mu dolazi čak i španski kralj Huan Karlos.

Posljednje godine svog života provodi u privatnim odajama svog muzeja, u potpunoj tami i teškoj depresiji. Čovjek čudesnih brkova i genijalno ludačkog pogleda, koji je nekad uzimao svu pažnju, sada je bio samo tamna sjenka koja šapuće mračne riječi. Godine 1988. zbog naglog slabljenja srca ponovo se vraća u bolnicu. Naredne godine, u toku svoje omiljene predstave Tristan i Izolda, veliki umjetnik umire, bez Gale.

Send this to a friend