Kultura

Glumci-amateri oštećenog vida pred punom salom Dvorca

Foto: Bar Info

Glumci-amateri oštećenog vida iz podgoričke “Homerove dramske radionice” sinoć su u sali Dvorca kralja Nikole izveli predstavu “Bespomoćna stvorenja” Antona Pavloviča Čehova.

Premijera je bila 7. oktobra na Međunarodnom BIT (Blind in Theatre) festivalu u Zagrebu. U novembru su se predstavili u Sarajevu, a nastupom u Baru započeli su turneju po crnogorskim gradovima.

Vrlo zahtjevne uloge Čehovljevih junaka u dramatizaciji Nila Sajmona i režiji Petra Pejakovića, tumače Bojana i Miljan Otašević, Miloš Spaić i Božidar Denda.

Foto: Bar Info

“Prije četiri godine zajedno smo pokrenuli ideju pozorišta sa slijepim ili slabovidim glumcima. Meni je to stvarno bilo otkriće, nisam ranije imao priliku susreta sa njima. Specifično je raditi ovakvo pozorište. Za nešto ste uskraćeni, a nešto što čak profesionalni glumci ili imaju ili nemaju, ovdje postoji. To je neka vrsta humanosti i pažnje, misaonog i osjećajnog svijeta koji je specifičan, tako da mi je zaista bilo zadovoljstvo raditi”, kazao je reditelj Petar Pejaković za Radio Bar i Bar Info.

Po riječima osnivača prvog amaterskog pozorišta za slijepe i slabovide u Crnoj Gori Božidara Dende, koji je tumačio i jednu od uloga, predstavu “Bespomoćna stvorenja” su s puno ljubavi i posvećenosti pripremali nekoliko mjeseci.

Foto: Bar Info

“Bilo je prilično zahtjevno uskladiti sve obaveze kako bi radili na pripremi predstave, ali ovo je svima nama velika ljubav. Ono što svaki glumac, pa i mi glumci amateri, najviše volimo, upravo je energija koja dolazi od publike ka nama, to su krila koja nas nose. Bez te podrške i tog fluida koji se uspostavi sve je mnogo teže. Mi smo to večeras osjetili i veoma smo zadovoljni i zahvalni barskoj publici”, kazao je Denda.

Miloš Spaić ističe da je svaki izlazak pred publiku za njega novi izazov, ali da se uvijek trudi da da svoj maksimum.

“Najzahtjevnije je bilo naučiti tekst do te mjere da više ne obraćate pažnju na njega, nego da to radite mehanički, da se možete posvetiti pokretima na sceni, kako bi sve izgledalo što uvjerljivije, toliko, da publika ne primjećuje da glumite, već da se potpuno uživite u radnju”, smatra Spaić.

Foto: Bar Info

Igranje predstave u Baru organizovano je u saradnji sa Kulturnim centom Bar, na inicijativu Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj.

“Duži niz godina uspješno sarađujemo sa Kulturnim centrom ‘Homer’ i Bibliotekom za slijepe. Kada su mi kazali da će krenuti na turneju sa predstavom ‘Bespomoćna stvorenja’, predložio sam da to bude iz Bara. Drago mi je što je sala Dvorca kralja Nikole bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Posebnu zahvalnost dugujemo Kulturnom centru Bar, takođe i gimnaziji ‘Niko Rolović’ i Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi, budući da su u publici bili učenici i članovi njihovih dramskih sekcija”, kazao je Veselin Joketić, predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj.

Send this to a friend