Kultura vodeći svjetski TV kanal za klasičnu muziku

Goran Krivokapić na Medici.tv

U sklopu obilježavanja jubileja osamdesetogodišnjice od nastanka koncerta za gitaru i orkestar  “Aranhuez”, legendarnog španskog kompozitora Joakina Rodriga, vodeći svjetski TV kanal za klasičnu muziku Medici, emitovao je masterklas našeg gitariste Gorana Krivokapića koji je upravo poznat po izvođenjima ovog koncerta sa orkestrima širom svijeta.

Takođe, u premijernoj sezoni Crnogorskog simfonijskog orkestra 2007.godine, Goran Krivokapić je nastupio sa našim orkestrom tumačeći Rodrigovu partituru za solo gitaru.

Na masterklasu učestvuje i klasični gitarista iz Francuske Siprijan Ntsaji, tokom kojeg dobija instrukciji od Gorana Krivokapića.

Goran Krivokapić svoju prvu internacionalnu nagradu osvojio je sa četrnaest godina, a zatim je nastavio sa osvajanjem još osamnaest, uključujući dvije na najprestižnijim gitarskim takmičenjima – “Guitar Foundation of America” (GFA) u Kanadi u Montrealu i “Dr. Luis Sigall International Competition of Musical Performance” u Vinji del Mar u Čileu 2004.godine.

Zatim, osvojio je dvije Golden Guitar nagrade na godišnjem “International Guitar Convention in Alessandria” takmičenju u Alesandriji u Italiji 2005. godine – kao najbolji mladi gitarista godine a 2006. godine za njegov debitantski CD. Od tada je nastupao po celoj Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Rusiji i pojavljivao se na prestižnim scenama kao što je scena u Concertgebouw u Amsterdamu, u Čajkovski Sali (Tchaikovsky Hall) u Moskvi, Lubkovic palati (Lubkowitz Palace) u Beču i Auditorio Conde Duque u Madridu.

Kao izvođač i predavač Goran Krivokapić je čest gost (i kao solista i kao član Montenegrin Guitarist Duo-a sa Danijelom Cerovićem) mnogih internacionalnih festivala kao što su Festspiele Mecklenburg u Meklenurgu, festival Internacional de Música y Danza de Granada, Kotor Art, Koblenz internacionalni gitarski festival, Forum Gitarre u Beču, Iserlohn internacionalni gitarski festival, GFA internacionalna gitarska konvencija, A Tempo Festival, Guitar Art Festival, Shenyang Guitar Festival i Daejon Guitar Festival.

Kao solo izvođač nastupao je sa: the Slovak Chamber Orchestra of Bohdan Warchal, moskovski simfonijski orkestar “Russian Philharmony”, Novi ruski simfonijski orkestar (New Russian Symphony Orchestra), Turinski filharmonijski orkestar (Turin Philharmonic Orchestra), Beogradska filharmonija (Belgrade Philharmonic Orchestra), Crnogorski simfonijski orkestar (Montenegrin Symphony Orchestra), Rumunski nacionalni radijski orkestar (Romanian National Radio Orchestra), Folkwang kamerni orkestar, Čileanski simfonijski orkestar (Chilean Symphony Orchestra), Orketar Primavera (Primavera Orchestra), Istanbulski državni orkestar (Istanbul State Symphony Orchestra), St. George String Orchestra, Berliner Camerata, Filharmonijski orkestar Bremhavena (Philharmonic Orchestra Bremerhaven) i and Šengjang simfonijski orkestar (Shenyang Symphony Orchestra).

Goran Krivokapić je održao master klasove, predavanja i radionice na univerzitetima kao što su: Grieg Academy (Norveška), State University of New York, University of Toronto, Hochschule für Musik Detmold, Indiana University Jacobs School of Music, Florida State University, Conservatorium Maastricht, University of Cape Town, University of Texas at Dallas, Victoria Conservatory of Music, Chapman University, Royal Conservatory of Music in Montreal, Seoul National University, University of Manitoba, University of Texas in Brownsville, State Consevatory M.I. Glinka Nizhny Novgorod, University of Wisconsin, Loyola Marymount University in Los Angeles, Arkansas State University, University of Veracruz and Tianjin Conservatory.Aktivno je učestvovao u projektu “Rhapsody in School”- inicijativa za širenje koju je osmislio Lars Vojt (Lars Vogt) koja je posvećena uvođenju klasične muzike u školske učionice.

Redovna emitovanja i intervjui za televizijske i radio stanice uključuju: BBC, Hessischer Rundfunk, Bayerischer Rundfunk, Radio Bremen, Arte, Fox 7, WBGH Boston, Fine Music Radio, ClassicFM, ABC Classic and RTCG.

Njegovi snimci i izvođenja su veoma hvaljeni i predstavljeni su u: Gramophone Magazine (Velika Britanija), Classical Guitar Magazine (Velika Britanija), Soundboard Magazine (SAD), The WholeNote (Kanada), Akustik Gitarre, Neue Musikzeitung, (Nemačka), Gendai Guitar Magazine (Japan), Musica, Seicorde, Il Fronimo and La Stampa (Italija), Les Cahiers de la Guitare (Francuska), Beeld and Die Burger (Južna Afrika), Vijesti and Mobilart (Crna Gora).

Goran Krivokapić je svoj muzički fokus usmjerio na razvoj novih djela za klasičnu gitaru mahom kroz sopstvene transkipcije barkonih i klasičnih djela i kroz saradnju sa savremenim kompozitorima kao što su Džerard Drozd (Gerard Drozd), Henrik Homejfir (Hendrik Hofmeyr) i AtanasOurkouyounov (Atanas Ourkouzounov) koji su posvetili nekoliko svojih solo i kamernih kompozicija njemu lično i Montenegrin Guitar Duo.

Nastupi Montenegrin Guitar Dua su izuzetno priznati od strane publike i kritičara koji hvale njihove nastupe kao njihovo svetsko premijerno izdanje snimljeno za Naxos – Bahovi kompletni English Suites u dva izdanja koje je ovaj duo transkribovao.

Goran Krivokapić, rođen 1979. godine, započeo je svoje muzičko školovanje kada je imao osam godina sa Mićom Poznanovićem u Muzičkoj školi u Herceg Novom u Crnoj Gori i nastavio studije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi Srđana Tošića, i diplomirao je 2000. godine. Nastavio je sa Hubertom Kepelom (Hubert Käppel) i Robertom Auselom (Roberto Ausselom) na “Hochschule für Musik Köln” u Nemačkoj, gdje je diplomirao i dobio diplomu “Konzertexamen”.

Potom je magistrirao na konzervatorijumu u Mastrihtu u Holandiji, pod pokroviteljstvom Karla Markijonea (Carlo Marchione) i zatim magistrirao kod majstora pod vođstvom Rafaele Smits na LUCA školi za umjetnost Campus Lemmensinstituut u Leuvenu u Belgiji. Podučava gitaru na Lemmensinstituutu i profesor je gitare na Hochschule für Musik und Tanz u Kelnu, Njemačka.

Send this to a friend