Kultura

Goranović: Neizbrisiv trag pomorske tradicije

Povodom Dana evropske baštine, ministar je sinoć u palati Grgurina u Kotoru otvorio izložbu pod nazviom “Tehničko-pomorska baština Crne Gore”, koju su organizovali Ministarstvo kulture, Pomorski muzej Crne Gore i Zbirka pomorskog nasljeđa tivatske marine Porto Montenegro, prenosi Radio Kotor.

“Večerašnja manifestacija je centralni dio obilježavanja Dana evropske baštine, međunarodne inicijative pokrenute pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Evropske komisije, bazirane na promociji raznolikosti, ali i jedinstva evropskog kulturnog nasljeđa. Crna Gora već osmu godinu zaredom organizuje Dane evropske baštine. U skladu sa evropskom praksom ove godine smo se zajedno sa više od 30 država Evorpe pridružili ideji promovisanja industrijske i tehničke baštine”, kazao je Goranović.

Prema njegovim riječima, proslavom dana Dane evropske baštine 2015. namjera Ministarstva je bila da pažnju crnogorske javnosti usmjeri ka pomorskoj baštini kao posebnom segmentu kulturnog nasljeđa.

“On u sebi integriše ne samo impresivne materijalne ostatke već i dokaze tehnološkog, ali i industrijskog, a samim tim i ekonomskog razvoja društva u njegovom viševjekovnom trajanju”, rekao je sinoć Goranović.

Send this to a friend