Kultura

“Gorski vijenac” u fokusu novih Njegoševih dana

Sedmi po redu Međunarodni naučni skup “Njegoševi dani” okupiće sjutra u Kotoru 47 slavista iz 15 zemalja Evrope i svijeta, saopšteno je na konferenciji za novinare. Potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović-Moškov izrazila je zadovoljstvo što je Kotor domaćin manifestacije, podsjećajući da je posljednja Njegoševa želja bila da još jednom posjeti ovaj grad.

“Za njegov ‘Testament’ kažu da je to posljednja pjesma našeg vladike Rada. Posljednja želja bila mu je da još jednom posjeti Kotor. Nije mi se ispunila. Sljedećeg dana je preminuo… Želja lokalne uprave bila je budemo organizatori ‘Njegoševih dana’. Čudno zvuči da je po prvi put, kada znamo koliko je Njegoš volio Boku i Kotor. U Boki je sticao svoja prva znanja, ovdje je često boravio i bio rado viđen gost u mnogim znamenitim kotorskim porodicama”, kazala je Popović-Moškov.

Predsjednica organizacionog odbora “Njegoševih dana” Rajka Glušica podsjetila je da su rezultat naučnih, međunarodnih, slavističkih skupova o Njegošu preko 200 objavljenih naučnih radova, odnosno 3 hiljade stranica teksta. Njegoševi dani su, kako ona smatra, temelj montenegristike-nauke o crnogorskom jeziku, kulturi i književnosti.

Tema ovogodišnjeg izdanja je Njegoševo stvaralaštvo, postkolonijalni južnoslovenski diskurs i diskurs moći i strategije njegove izgradnje u umjetničkim i neumjetničkim tekstovima, navela je Glušica. Biće organizovan i okrugli sto posvećen Deklaraciji o zajedničkom jeziku, a najavljen je i koncert Ratimira Martinovića, prve večeri, te veče Vladimira Arsenijevića, dobitnika NIN-ove nagrade, dan kasnije.

Send this to a friend