Kultura

Gost trećeg izdanja HSF-ovog strip vikenda crtač Filip Andronik

Hercegnovski strip festival (HSF) u saradnji sa kafeom Atelier, od 20. do 22. aprila organizuje Strip Vikend „Stand up for Comics“ . U skladu sa dosadašnjom praksom da je Strip vikend posvećen povezanosti stripa sa ostalim umjetnostima, ovogodišnja tema je strip i stand up komedija. Stoga je i gost trećeg izdanja HSF-ovog strip vikenda poznati strip crtač Filip Andronik autor stripa Amnezija i sa Hazimom Mujčinovićem član popularnog stand up comedy dua „Stand Up Comedy made in Bosnia“.

Kombinacija stand up komedije, kao vrste pozorišnog izražaja i stripa savršeno se uklapa u hercegnovski april koji je u znaku HAPS-a (Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti) pa će tako gost HSF-a Filip Andronik u okviru pratećeg programa HAPS-a voditi crtačku radionicu u petak, 20. aprila od 14 do 19 sati u foajeu Dvorane Park. Po starom dobrom običaju HSF-a, u subotu drugog dana „Stand up for Comics“ vikenda slijedi od 10 do 18 sati berza stripa i crtanje za fanove na platou ispred kafane Atelier.

Kulminacija „Stand up for Comics“ vikenda je u subotu veče od 21 sat kada će u Ateliereu nastupiti Filip Andronik i Hazim Mujčinović sa cjelovečernjom stand up komedijom „Made in Bosnia“ koji komičnim interpretacijama publiku vodi na put kroz vrijeme, geografiju, prostor, ekologiju, medije, zanimanja, umjetnost, filmsku industriju, te obrađuje neizostavne teme o ljubavi na bosanski način, sportskim komentatorima, fudbalu, navijačima, djeci. Ovaj cjelovečernji show je više puta izvođen u klubovima širom Bosne i Hercegovine i inostranstva. Dio materijala ovog stand up showa uvršten je i u popularni serijski program radio televizija Srbije „Glavom kroz zid“, a muzičke intro i out teme za „Made in Bosnia“ poklonio je Edo Maajka sa svojim prepoznatljivim autorskim potpisom.

U muzičkom dijelu programa u subotu veče u Ateliereu nastupiće poznata džez umjetnica Sanja Raičković sa svojim bendom.

Filip Andronik koji za sebe kaže da se bavi političkim aktivizmom zalažući se za zakon po kojem vrijeme provedeno u kafani treba da uđe u radni staž, a prevashodno je strip umjetnik. Autor je strip serijala o zaboravnom superjunaku Amneziji. U proteklih šest godina objavljena su tri djela ovog serijala, i to „Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem“ te „Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem: Porijeklo“ i prošle godine objavljen „Negativac“. Filip Andronik je i kooautor animiranih video spotova za pjesme poznate grupe Dubioza kolektiv.

Ovogodišnjim, trećim izdanjem Strip vikenda, HSF nastavlja svoje opredjeljenje afirmacije devete umjetnosti kao krucijalnog dijela kulturnog stvaralaštva i potvrđuje imidž jedne od regionalno najjačih manifestacija posvećenih stripu.

Send this to a friend