Kultura

Gradska biblioteka u Novom: Hoćemo mladima da približimo književnost

U hercegnovskoj Gradskoj biblioteci već duže vrijeme edukuju mlade kako bi im približili knjigu i usadili naviku da posjećuju ovu instituciju. Ovaj zanimljivi program pod nazivom Zitam, maštam, stvaram” vodi Jelena Đonović, a prošle subote hercegnovski pisac Nikola Malović je predstavio knjigu „Ekspedicija Kon-Tiki” Tora Hejerdala, u izdanju hercegnovske knjižare „So”, piše Dan.

Malović je djecu upoznao s izuzetnim svjedočanstvom o tome kako su šestorica nordijskih istraživača na malom splavu preplovili Tihi okean i postali planetarni heroji.

„Ekspedicija Kon-Tiki” najuzbudljivija je putopisna avantura ikad napisana i istinita je od prve do posljednje strane kazao je mališanima Malović.

Kako to samo on umije, približio im je pustolovine od onog trenutka kada je pisac Tor Hejerdal 1947. godine pre-

uzeo ekspediciju kojoj po hrabrosti do danas nema ravne i na drvenom splavu preko Pacifika putuje 101 dan da bi pošto je uočio sličnosti dokazao nepobitnu vezu između spomenika kulture na rajskim ostrvima Polinezije, sa spomenicima iz Južne Amerike.

Sve je ukazivalo da je od IV vijeka Polinezija naseljavana upravo iz Perua, i to na splavovima od balze. Hejerdalu isprva niko nije vjerovao. Najbliža ostrva su udaljena beskrajnih 8.000 kilometara i zato je osmislio ekspediciju koja na putovanju donosi filmične scene razne bure, bajkoviti život sa prirodom, a sve to budi maštu i čitaočevo oko vuče dalje kao udicom.

Najuzbudljivi od svih opisa su oni u kojima oko Kon-Tikija sve vrvi od letećih riba, pilot riba, delfina i bonitosa, sićušnik rakova, hobotnica, kitova, kit-ajkula, ajkula i svijetlećeg planktona. Iz današnje perspektive Tor Hejerdal i družina putovali su Rajem, u vrijeme kada sunce nije imalo uzdignuti unutarljubičasti kažiprst i kad je okean naprosto bio pun života. Opisi sićušnih ostrva, atola i koralnih polinežanskih laguna do kojih je doplovio čuveni „Kon-Tiki” slike su zemaljskog Edena. Bog je htio da ova pustolovina obiluje zapletima do samog kraja. Brodolom na koralnom sprudu sa srećnim završetkom, domorodačka dobrodošlica i potom, slava nad slavama, učinili su ekspediciju „Kon-Tiki” najčuvenijom ekspedicijom svih vremena rekao je u svojoj priči Nikola Malović.

On je na kraju mladim čitaocima i gostima biblioteke saopštio da se istorijski splav „Kon-Tiki” danas nalazi u Oslu, glavnom gradu Norveške.Priča koju će djeca dugo pamtiti potrajala je duže od planiranog, a na kraju uz dozvolu roditelja djeca su se fotorfisala sa svoji poznatim sugrađaninom književnikom Nikolom Malovićem.

Send this to a friend