Kultura Uniju čini još pet teatarskih kuća

Gradsko pozorište u Regionalnoj uniji teatara

Regionalna unija teatara (RUTA), čiji član je i Gradsko pozorište, formirana je juče u Beogradu. Pored Gradskog pozorišta, Uniju čini još pet teatarskih kuća sa prostora nekadašnje Jugoslavije: Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skoplje, Kameni teatar 55 iz Sarajeva, Mestno gledališče Ljubljana i Kazalište Ulysses iz Zagreba.

Formiranje Regionalne unije teatara ozvaničeno je u Skupštini grada Beograda, a ovaj čin pratio je i protokol o poslovnoj saradnji između pomenutih pozorišta, koji su potpisali: umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević, Sofija Kunovska iz skopskog Dramskog teatara, Vedran Fajković iz sarajevskog Kamernog teatara 55, Barbara Hing Samobor iz Mestnog gledališča iz Ljubljane, Duško Ljuština iz Kazališta Ulysses (Zagreb/Brioni) i Jug Radivojević iz Beogradskog dramskog pozorišta.

Ciljevi novoformirane pozorišne Unije su da se institualizuje saradnja između ovih teatara, da se publici omogući da vidi reprezentativne predstave iz regiona i da se rade velike koprodukcije. U tom kontekstu, jedan od početnih koraka biće organizacija prvog festivala RUTA, koji će od biti održan 1. do 6. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu.

“Saradnja će omogućiti zdravo nadmetanje, a ujedno učiniće da ex-YU pozorišna scena bude kvalitetnija, samim tim i publika zadovoljnija”, kazao je umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević.

Direktor Beogradskog pozorišta i idejni tvorac Unije Jug Radivojević rekao je da je Beogradsko dramsko pozorište od nastanka imalo tendenciju da bude inovativno i da ide u korak s vremenom. On je dodao da je RUTA dobra skraćenica, jer pozorišta iz regiona imaju zajednički put, pravac i putovanje.

“Zahvalio bih kolegama koji su brzo prepoznali odličnu ideju. Stvaranje unije događaj je od velike važnosti za kulturu čitavog regiona”, naglasio je Radivojević.

Predstavnik Kazališta Ulysses Duško Ljuština istakao je da je učestvovao u formiranju KPGT-a i koncepta saradnje tri filharmonije „Pika, točka, tačka“, uz ocjenu da će festival RUTA sigurno biti pozorišni praznik.

“Ali, bez novinara mi ne bismo dobacili ni do koga. Kada bi novinari pratili pozorište kao što prate politiku, onda bi te politike bile ljepše”, istakao je Ljuština.

Predstavnik Kamernog teatra 55 Vedran Fajković napomenuo je da se Sarajevo tokom umjetničkih festivala probudi i postane „ono staro Sarajevo koje mnogi pamte, koje goste dočekuje raširenih ruku“. Zato, kako je akcentovao, ova ideja o saradnji je plemenita, jer umjetnici u svojim glavama ne poznaju granice.

Send this to a friend