Kultura

Herceg Novi, grad opere i Operosa obećavaju vizuelni i vokalni spektakl

Ovogodišnji festival Operosa Montenegro Opera Festival 2018 donosi inovativnost i energiju sa nekim od najljepših arija u Starom gradu Herceg Novog, jedinstvenom elektro-operskom miksu, kao i crnogorskom premijerom opere Karmen Žorža Bizea.

Sve sa ciljem približavanja klasične muzike i opere mlađim generacijama ove godine Operosa u Crnu Goru donosi jedinstvene zvuke dva različita muzička pravca u jednom performansu Elektro opera @Forte Mare na otvorenoj tvrđavi Forte Mare u Herceg Novom 22. avgusta od 21h. DJ dirigent Danijel Čehranov, meco sopran Iva Lazović i gudački kvartet Operosa Strings izvešće prvu elektro operu na ovim prostorima i time otvoriti dvanaesti Operosa Montenegro Opera Festival 2018. Oni će publici predstaviti izuzetan miks elektronske muzike sa najpoznatijim operskim klasicima poznatih kompozitora kao što su Rossini, Donizetti, Bizet, Saint-Saens, Ponchielli, Massenet.

Drugi dan festivala Trenutak za klasiku u Starom gradu otvoren je za sve posjetioce i dešava se na Belavista trgu u Starom gradu Herceg Novog, 23. avgusta od 20h. Istaknuta crnogorska gitaristkinja, Bojana Brajović, violinistkinja Kristina Hadži Dinić i crnogorska diva Marijana Šovran izvešće neke od najljepših arija kompozitora kao što su Schubert, Vivaldi, Puccini, Satie za sve prisutne.

Centralno dešavanje festivala jeste premijerno izvođenje francuske opere Karmen kompozitora Žorža Bizea, 24. i 25. avgusta od 21h na tvrđavi Kanli Kula. Ozbiljna Operosa produkcija ove godine premašuje broj ljudi koji učestvuje u kreiranju ove opere. Podjela i ekipa broje preko 50 internacionalnih i lokalnih članova uz Operosa Montenegro orkestar od 40 članova koji čine tim ovogodišnje produkcije opere Karmen.

Maestro Eraldo Salmieri austrijsko italijanski dirigent i muzički direktor Operosa festivala, britanski reditelj Martin Lloyd-Evans, scenograf i dizajner svijetla Simon Corder iz Engleske i kostimograf Magdalena Vlajić iz Srbije čine umjetnički tim opere Karmen.

Osjećaj intenziteta života često se vidi tokom rata, tako da smo postavili svoju produkciju u ratno vrijeme, španski građanski rat tridesetih godina. Vrijeme kada su španski “fašisti” pokušali uništiti partizane, kada su pištolji krijumčareni, izdajnici strijeljani, a žene više nisu objekat patrijarhalnog nasilja, već borci protiv njega, čak i ako to znači smrt.

Kao i svake godine i ove prije same premijere organizuje se VIP koktel na kome će prisustvovati lokalne i nacionalne diplomate i predstavnici vlasti, ministri, ambasadori, renomirani biznismeni, sponzori i prijatelji Operose, kao i lokalni i internacionalni mediji.

Takođe, tokom reprizne večeri opere Karmen ulaz je slobodan za sve mlađe od 18 godina u okviru Young@Opera programa Operose sa ciljem približavanja ove vrste umjetnosti mlađim generacijama.

Karte se mogu kupiti online, kao i na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare i u restoranu Paluba na šetalištu.

Send this to a friend