Kultura

Za HGI su uvažene istorijske činjenice za Bokeljsku mornaricu

FOTO: Boka news

Nakon što je Vlada na današnjoj sjednici kandidovala Bokeljsku mornarica za listu UNESCO-a, oglasili su se iz HGI, ističući da su uvažene istorijske činjenice.

“Nakon višemjesečnog rada na ovom dokumentu, uvažene su istoriijske činjenice i presudan doprinos Hrvata u stvaranju i očuvanju ove, za sve nas, važne institucije. Pokazali smo, u duhu zajedništva, kako se ulažu dodatni napori i dolazi do rješenja. Ovim dokumentom Crna Gora se predstavlja pred svijetom kao zemlja koja poštuje i njeguje prava manjinskih naroda, a njene manjine, čuvajući svoje identitetske odrednice, jačaju državni subjektivitet Crne Gore”, poručili su iz HGI.

U nominacionom listu, između ostalog, navodi se da je Bokeljska mornarica kulturno dobro države Crne Gore, koju baštine dominantno, katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke kotorske, koji su učestvovali u njenom očuvanju.

“Na ovaj način prvi put je i u službenom dokumentu Crne Gore priznat dominantan doprinos hrvatskog naroda u stoljetnom stvaranju i njegovanju nematerijalnog blaga. Neka se Crna Gora, predstavlja pred svijetom s Bokeljskom mornaricom i drugim kulturnim blagom koje su stvarali i očuvali Hrvati. Danas smo potvrdili autentičnost našeg predizbornog slogana – Hrvatsko srce za Crnu Goru, a to znači i – Hrvatska kultura za Crnu Goru”, saopštili su iz HGI.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
roko
Gost
roko

Cinjenica je da su bratovstinu Bokeske mornarice cinili katolici, ali to ne znaci i Hrvati. Positovecivanje vjere i nacije je opasna rabota, kako kod Srba tako i kod Hrvata. Ispada u Boki da nema Crnogoraca, no su svi katolici Hrvati a svi pravoslavni Srbi.

Zoran
Gost
Zoran

Hrvati su učestvovali u obnovi Boleljske mornarice. Mornarica jd formirana 905 godine od strane Benecije i tada nije postojala Hr.

Lipovo
Gost
Lipovo

To je u skladu sa tvrdnjama ,,oca hrvatske naccije.-Tudjmana” o hiljadugodissnjoj hrvatskoj istoriji? Do 19v. Sva Dalmacija je bila italijanska, do Karlovca su granichari bili, kasnije pokatolicheni, Srbi, samo su Zagorci,mozzda, bili hrvati.

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Podrška za hgi i bokelljsku mornaricu.

Send this to a friend