Kultura

Hor Pomlad iz Novog Mesta nastupio u Herceg Novog

Hor „Pomlad“ iz Novog Mesta u Sloveniji predstavio se danas u Herceg Novom, na Trgu Nikole Đurkovića, gdje su izveli nekoliko numera karakterističnih za region Dolenjske pokrajine.

Muzičkom nastupu prethodila je posjeta delegacije Novog Mesta Opštini Herceg Novi, gdje su na čelu sa županom Gregorom Macedonijem održali sastanak sa predsjednikom Opštine Herceg Novi Stevanom Katićem i saradnicima.

Razgovarano je na temu proširivanja saradnje u turističkom i obrazovnom sektoru, sa akcentom na uzajamnu promociju i mogućnost još konkretnijeg povezivanja ugostiteljskih škola Herceg Novog i Novog Mesta.

Predsjednik Katić se zahvalio gostima iz Slovenije koji su sa svojom velikom delegacijom Praznik mimoze učinili bogatijim.

On je podsjetio da je Karavan Praznika mimoze polovinom januara posjetio Novo Mesto, a ono što je sigurno i nakon današnjeg sastanka, saradnja dva grada će biti podignuta u narednom periodu na još viši nivo.

Župan Macedoni srećan je i ponosan što je Novo Mesto učesnik u obilježavanju pola vijeka Praznika mimoze.

“Došli smo sa „jakom“ ekipom sa preko 50 članova i mislim da je to stvorilo jednu ugodnu gastronomsku i kulturnu cjelinu. Bila je velika čast učestvovati”, zaključio je Macedoni.

Današnji prijem u Opštini Herceg Novi i nastup hora „Pomlad“ u centru grada uslijedili su nakon sinoć održane gastro večeri slovenačke kuhinje u Gradskoj kafani. Pored hora i ukusnih specijaliteta, gostima se predstavio i vokalno muzički sastav iz Novog Mesta, „De’ci“.

U okviru ovogodišnjeg 50. Praznika mimoze održano je više manifestacija na kojima su učestvovali predstavnici ambasada, obrazovnih ustanova i ustanova kulture drugih zemalja, među kojima su Poljska, Mađarska, Turska, Norveška, Finska, Italija, Srbija, Njemačka i Slovenija.

Send this to a friend