Kultura

I gusle zavadile region

Nakon što je Unesko odlučio da gusle uvrsti na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, kao dio kulturnog nasljeđa Srbije, ambasadori Albanije, Hrvatske, Crne Gore i BiH podnijeli su zajednički zahtjev za postizanje konsenzusa o tome da li ovaj istrument pripada vizantijskoj ili arapskoj kulturi, piše Koha.

Deklaraciju je u ime svih zemalja predstavio albanski ambasador pri Unesku, Ferit Hodža.

Albanci tvrde, piše portal, da su gusle njihov tradicionalni instrument i oni ga zovu lauta.

Tvrdi se, naime, da su Albanija i Kosovo još prije nekoliko godina pokušali da ovaj muzički instrument registruju u Unesku kao baštinu svog kulturnog nasljeđa, ali je taj zahtjev odbijen jer Kosovo nije član Uneska.

“Ovaj stari muzički instrument rasprostranjen je širom Dinarske oblasti, od Slovenije do Albanije i dalje, od Rumunije, Bugarske, ali i Makedonije, Hrvatske, BiH. To je albanska lauta. Ali slične pjesme pjevaju i Sloveni sa instrumentom koji se zove gusle”, navodi portal.

Dodaje se da Crnogorci taj instrument kao Srbi nazivaju gusle.

Navode i da lautu, za Albance, i gusle za Srbe i Crnogrce, koriste u Rusiji, Češkoj, ali i u Arabiji.

Za Rumune su gusle isto lauta, kao za Albance.

“Ali kome pripada ovaj instrument, vizantijskoj ili arapskoj kulturi? Albansko Ministarstvo kulture kaže da je u kontaktu sa crnogorskim, kako bi se i druge zemlje Jugoistočne Evrope uključile u donošenju konsenzusa. Zajednički zahtjev ambasadora Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine je zato upućen Unesku”, piše ovaj prištinski dnevnik u onlajn izdanju.

Tagovi

126 Komentara na "I gusle zavadile region"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend