Kultura

Ikona Bogorodice Filermose važna veza Crne Gore i Malteškog Reda

Ikona Bogorodice Filermose veoma je značajna za odnose Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda, te naša zemlja intenzivno razmišlja o stvaranju uslova za adekvatno izlaganje ovog zaštićenog kulturnog dobra, kako bi dobilo zaštitu i prezentaciju koja korespondira njegovoj vrijednosti i istorijskom značaju, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, tokom posjete Suverenom Viteškom Malteškom Redu i Svetoj Stolici.

U Ministarstvu kulture ističu da se Bogdanović danas sreo sa velikim kancelarom Malteškog Reda Albrehtom Freiherom fon Buzelagerom, kom je posebno zahvalio za humanitarnu pomoć koju Malteški Red nudi Crnoj Gori, predajući mu pismo predsjednika Vlade Duška Markovića.

Istakao je da Crna Gora cijeni zalaganja na tom planu, posebno ponudu za pružanje ekspertske pomoći našim stručnjacima u oblasti medicine.

“Izraženo je obostrano zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa i naglašeno da dvije strane vide prostor za ostvarivanje bliže saradnje u oblasti kulture”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su potpuno saglasni da je potrebna kontinuirana saradnja između Crne Gore i Malteškog Reda.

“Takođe, istaknuto je da će Suvereni Viteški Malteški Red pomoći Crnoj Gori u pronalaženju najboljih stručnjaka u oblasti konzervacije, koji bi u saradnji sa našim ekspertima radili na zaštiti i obezbjeđivanju optimalnih uslova za čuvanje i izlaganje ikone Bogorodice Filermose”, dodaje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu Miodrag Vlahović, ambasador Suverenog Viteškog Malteškog Reda u Crnoj Gori Enriko Tućilo, ambasador Leonćini Bartoli i ambasador Zanardi-Landi.

Bogdanović je tokom boravka u Rimu posjetio i zajednicu Sant Eđidio.

Na sastanku sa generalnim sekretarom zajednice Ćezareom Zukonijem razgovarano je o uspostavljanju snažnije saradnje u oblasti kulture i tom prilikom je predložena mogućnost za koncipiranje posebne izložbe Pomorskog muzeja, koja bi u saradnji Crne Gore i zajednice Sant Eđidio bila predstavljena u Rimu.

“Razmotren je i prijedlog za potpisivanje memoranduma u kom bi se definisao okvir i modeli saradnje u ovoj oblasti”, naglašava se.

Bogdanović je zaključio da je Ministarstvo kulture zainteresovano za jačanje prijateljskih veza, te je pozvao generalnog sekretara zajednice da zajedno daju dodatni impuls razvoju saradnje.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Bogorodica filtermosa je duhovno blago
crnogorskog naroda.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ikonu Bogorodice Filermose je dobio kralj Aleksandar Karađorđević od Marije Fjodorovne, majke ruskog cara Nikolaja Romanova.

Elza
Gost
Elza

A od koga je ikonu dobila Marija Fjodorovna, i zašto?

Raspucin
Gost
Raspucin

Oce li Kalezic da je sacuva? Neko se sprda s nama. Vrlo neodgovorno i ne bez posledica, kad-tad.

Send this to a friend