Kultura Susret ministara Bogdanovića i Banova

Intenzivirana saradnja u oblasti kulture između Crne Gore i Bugarske

Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović sastao se danas u Sofiji sa ministrom kulture u Vladi Republike Bugarske Boilom Banovim.

Tokom susreta, sagovornici su izrazili zadovoljstvo što je saradnja dvije države na planu kulture intenzivirana nakon julske posjete ministra Banova Crnoj Gori. Tome u prilog, kako su se složili, govori i činjenica da će danas u Sofiji biti održano više događaja koji će bugarskom auditorijumu predstaviti crnogorsku kulturu, ali i sastanak Radne grupe zadužene za usaglašavanje Programa saradnje dvije države na polju kulture.

Bogdanović je kazao kako Crna Gora, u duhu dogovorene saradnje, bugarskim autorima nudi mogućnost nastupa i prezentacije na blizu 20 smotri kulture i umjetnosti, počev od najznačajnijih književnih manifestacija, sve do pozorišnih i muzičkih festivala. Pritom, Bogdanović je naglasio i da je naša država otvorena za rezidencijalne programe za umjetnike, ističući i kako već sada postoje pretpostavke za zajedničke projekte u oblasti filma.

Banov je naglasio kako mu je drago što se sa Bogdanovićem sastao i u Sofiji, nakon njegove posjete Crnoj Gori u julu.

On je kazao da ga raduje što je u periodu između dvije posjete uslijedilo niz aktivnosti na uspostavljanju međudržavne saradnje, naglasivši pritom da je Ministarstvo kulture Bugarske već pripremilo brojne prijedloge koje će razmatrati Radna grupa za usaglašavanje Programa saradnje.

On je rekao kako je i Bugarska u potpunosti otvorena da ponudi crnogorskim umjetnicima nastupe na najznačajnijim smotrama u toj državi, pri čemu se saglasio kako posebnu šansu za partnerstvo predstavlja sfera kinematografije, tim prije jer su obje države članice „Eurimages“.

Nakon susreta, Bogdanović je kazao kako vjeruje da je Crna Gora u Bugarskoj dobila posvećenog partnera u oblasti kulture.

“Sa ministrom Banovim i danas sam govorio o detaljima saradnje, pri čemu smo identifikovali brojna polja od zajedničkog interesa. Stoga, moje je zadovoljstvo što ćemo sa Bugarskom ostvariti cjelovito partnerstvo u oblasti kulture, koje nam nudi i brojne mogućnosti – počev od oblasti filma i zajedničkih projekata, sve do rezidencijalnih programa, koji za umjetnike iz obje države mogu biti od izuzetnog značaja. Svakako, jedan od povoda naše posjete Bugarskoj bio je i prvi susret Radne grupe zadužene za usaglašavanje Programa saradnje, a u cilju uzajamnog učešća crnogorskih i bugarskih umjetnika na međunarodnim smotrama. Kao država koja organizuje i sufinansira sve već broj manifestacija, mi smo kolegama iz Bugarske predložili učešće na petnaestak festivala u Crnoj Gori, pri čemu smo sličnu ponudu dobili i od partnerske strane, koja je zainteresovana za učešće crnogorskih autora na njihovim smotrama”, kazao je Bogdanović.

Tokom današnje posjete Sofiji, Bogdanović je obišao i arheološko nalazište Serdika, te Nacionalni arheološki institut i muzej Bugarske, gdje je razgovarao i sa direktorom te institucije Hristom Popovim.

Ministri Bogdanović i Banov večeras će u bugarskoj prijestonici otvoriti izložbu „Crnogorsko ćirilično štamparstvo“, koju je priredila Matica crnogorska.

Send this to a friend