Kultura u Zavičajnom muzeju u Baru - Dvorcu kralja Nikole

Internacionalna izložba Prepoznavanje na Barskom ljetopisu

Narodni muzej Crne Gore već tradicionalno nastavlja saradnju s Barskim ljetopisom i na njegovom ovogodišnjem ljetnjem izdanju priređuje internacionalnu izložbu “Prepoznavanje”. Izložba je nastavak dugogodišnjeg regionalnog umjetničkog projekta koji je započet 2005. godine i biće otvorena večeras u 20 časova i 30 minuta, u Zavičajnom muzeju u Baru – Dvorcu kralja Nikole.

Izložba je do sada prikazana u Vidinu (Bugarska), Kruševcu, Čačku, Nišu i Kraljevu (Srbija) i predstavlja radove šestoro umjetnika: Jelene Rubil (Кruševac), Nine Galić (Кraljevo), Vesne Ilić Darijević (Čačak), Ivane Stanković (Niš), Jovane Vujanović (Podgorica) i Bogdana Aleksandrova (Vidin).

Ustanove, saradnici na “Prepoznavanju 4” su Narodni muzej Crne Gore, Umetnička galerija – Narodni muzej Кruševac, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka, Narodni muzej Кraljevo i Umetnička galerija „Nikola Petrov“ iz Vidina.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore i selektorka likovnog programa Barskog ljetopisa, dr Anastazija Miranović, iskazala je zadovoljstvo što se organizuje internacionalna izložba, imajući u vidu da su u aktuelnim tzv. ”covid vremenima” deficitarni internacionalni umjetnički programi. Tim prije, izlozba “Prepoznavanje” koja prezentuje djela regionalne umjetničke scene, prema njenim riječima, ima dodatni značenjski kvalitet.

Umjetnici u svojim radovima mapiraju pitanja savremenih procesa u kontekstu promišljanja mjesta umjetnika i umjetničkih djela, ali, prije svega, mjesta pojedinca u savremenom svijetu, odnosa prema prirodi, tehnologiji, drugima u digitalnoj kulturi, kao i pojava i pitanja koja proizilaze ili su u vezi sa prirodnim zakonitostima i fenomenima ukupne društvene stvarnosti. Projekat je posvećen uspostavljanju i promovisanju partnerske saradnje galerija i muzeja, kustosa, umjetnika, u zajedničkom djelovanju na prepoznavanju lokalnih umjetničkih scena, mobilnosti umjetnika, kustosa, razmjene i vidljivosti savremene umjetničke prakse u regionu. Кao takav ostvaruje višeslojne saradničke mreže i istinski je doprinos decentralizaciji.

Projekat je do sada realizovan kroz dva ciklusa izložbi: Prepoznavanje 2005 – 2007, Prepoznavanje 2010 – 2012, regionalnu konferenciju Prepoznavanje 2013 i kroz treći ciklus, koji je započet rezidencijalnim programom u Sićevu i Nišu 2014. i realizovan nizom izložbi priređenim tokom 2015. i 2016. godine.

Stručni tim projekta čine istoričari umjetnosti: Biljana Grković, Ljiljana Кaradžić, Milica Todorović, Julka Marinković, Ljubiša Simović i Svilen Stefanov.

Izložba će biti u postavci do 20. septembra 2020. godine.

Send this to a friend