Kultura

Iskra i pokretač nadahnutog razmišljanja

Izložba ,,Ples letećih sfera“ vajara Nikole Radonjića otvorena je u Umjetničkom paviljonu. Pred brojnim ljubiteljima likovne umjetnosti izložbu je otvorio predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Igor Rakčević. Postavka se sastoji od dvadesetak reljefa.

Arhetipski simboli

Nikola Radonjić kazao je da su na izloženim radovima predstavljeni arhetipski simboli, koji predstavljaju cjelinu sopstva kojoj, na neki način, svi težimo.

“Glavni motivi na reljefima u ovom ciklusu su sfere koje simbolišu najsuptilnija stanja, prvobitnu ideju koja je iskra i pokretač nadahnutog razmišljanja. Korozija kojom su reljefi ispatinirani simboliše ignorisanje i neposvećivanje pažnje najsuptilnijim stanjima svijesti, prepuštanje niskim strastima i monotonoj svakodnevici. Elektrolizom sam dobijao tečnu koroziju koju sam nanosio iz više slojeva, što je rezultiralo ovakvim kompozicijama. U određenim trenucima pojavljuju nam se neka mala idejna prosvjetljenja, ali pod uticajem savremenog života mi ih nijesmo svjesni i u određenim situacijama ih ignorišemo. Ono čemu težim jeste da primjećujem takva stanja, posvećujem im pažnju i pokušavam da ih zadržim u sebi”, istakao je Radonjić.

Igor Rakčević kazao je da mu pričinjava veliku čast da otvori izložbu radova Nikole Radonjića.

“U doba kada mladi umjetnici nemaju dovoljno potpore za svoje stvaralaštvo, kada su putevi kojima bi umjetnici trebalo da idu zatvoreni ili teško prohodni, kao umjetnik srednje generacije i kao kolega, divim se hrabrosti i entuzijamu nekog mladog čovjeka koji preuzme obavezu da priredi i otvori izložbu, posebno kada je u pitanju Umjetnički paviljon koji je zahtjevna galerija. Sa te strane odajem priznanje Nikoli Radonjiću, autoru mlađe generacije koji je po obrazovanju vajar, a koji nam se ovdje predstavlja sa kombinacijom skulpture i sike. Kada je u pitanju tematika, odnosno ta semiotika izraza, Radonjić se služi simbolom kao osnovnim pokretačem u svom djelu”, kazao je Rakčević.

Stvaralačko nadahnuće

Istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević zapisala je u tekstu za katalog izložbe da Nikola Radonjić, polazeći od idejno-podsticajnih pretpostavki o postojanju sfera koje simbolišu najsuptilinije oblike ljudske svijesti iz kojih nadolazi stvaralačko nadahnuće u vizionarskim trenucima neke ličnosti, u reljefu nastoji da formalno i plastički realizuje takve idejne zadatosti.

“Vođen određenom simbolikom onoga što sfere predstavljaju, u smislu tumačenja njihovog postojanja kao esencije svake stvaralačke ideje, on daljom umjetničkom interpretacijom ovaj pojam likovno prevodi i u reljefu oblikovno osvješćuje. Sfere su ovdje, dakle, okrugle forme sa krilima, neka vrsta letećih nukleusa, čija morfologija sugeriše njihovo neprestano kretanje, proticanje, kruženje, njihovu nezaustavljivu energiju koja podstiče svaki stvaralački proces”, zapisala je Bezmarević.

Send this to a friend