Kultura

Istinite priče koje bude emocije

Poznati i nagrađivani crnogorski režiser Momir Matović i ove godine u okviru Decembarske umjetničke scene priredio je projekcije svojih novih dokumentarnih ostvarenja u KIC-u „Budo Tomović”. Tako je publika imala priliku da pogleda njegove filmove „TAM 4500” i drugi dio ostvarenja „Titograd 70” .

Dokumentarcem „TAM 4500”, koji traje dvadesetak minuta, Matović nam priča priču o šezdesetdvogodišnjem Ristu Baćoviću iz banjanskog sela Klenak. Ali, ne samo o njemu, već i o njegovom „tamiću”, koji je malo mlađi od svog vlasnika, i koji njemu i mještanima Klenka i dalje uporno i vjerno služi. Tako Risto i „tamić” prevoze putnike, no, njime se prevozi i sijeno i drva, voda za žedne ljude i biljke, džak brašna… Samo što ne ore i ne kopa, ali, Risto i „tamić”, jezde kroz Banjane i svuda stižu na vrijeme… Još samo da i „tamić”, koji izgleda kao da je upravo došao s bojišta, i da ga vidite bez Rista ne biste ni pomislili da se može pokrenuti, jer izgleda kao da je došao iz kakvog „Pobješnjelog Maksa”, progovori… No, zato Risto zna, kako „hode” kroz Banjane, zajedno će otići i u vječnost…

A, filmom „Titograd 70” Matović nastavlja priču o tome kako se poslijeratna Podgorica razvijala kao Titograd. Ali, i kako ono što je nekada krasilo predratnu Podgoricu i tadašnji Titograd, naša savremena Podgorica nema… I, sve to kroz priče onih koji su se rađali u Podgorici, odrastali u Titogradu. A, sada opet žive u Podgorici. Naravno, kao i uvijek, kod publike autentična priča građana Podgorice izaziva emocije, poneku tužnu, ali i onu radosnu, humorističnu, a, opšte mjesto je nostalgija. Jer, vrijeme prošlo se ne vraća, a novo ne uliva povjerenje…

Obraćajući se prisutnima u sali KIC-a, nakon projekcije filma „TAM 4500” Momir Matović je rekao, da mu je zavičaj, odnosno njegov rodni grad bio i ostao inspiracija, pa je zato o svom filmu „Titograd 70” rekao da njime želi razgaliti duše svojih sugrađana.

“Nadam se da ćete uživati u „Titogradu 70” nakon ove ljudske metafore, koja je vrlo čudnovata, koja živi i opstaje kod nas. I ovom prilikom pozdravljam aktere ovog filma, a koji su nam omogućili da ovaj film realizujemo kako smo ga zamislili”, rekao je Matović, najavljujući da će i za naredni DEUS prirediti neko novo ostvarenje.

Publici su se poklonili i kompozitorka Bobana Dabović i direktor fotorafije Relja Eraković, a zahvalnica je upućena i montažerki filmova Ljiljani Vukobratović.

Filmovi su nastali u produkciji Matfilma Montenegro i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Send this to a friend