Kultura

“Istrajnost” je nada za sve mlade ljude

Predstava „Istrajnost“ teatra Le studio i Puls teatra odigrana je u četvrtak veče u Starom Baru kao posljednja u takmičarskom programu Barskog ljetopisa. Komad, koji je režirao ZanBatist Demarinji, rađen je po motivima drame „Parabrod Istrajnost“ Šarla Vildraka.

„Istrajnost” se bavi univerzalnim temama vezanim za probleme mladih: nedostatkom persprektive, željom za uspjehom, slobodom, ali i porodicom i sigurnošću. Takođe, bavi se pitanjem zajedničkog nasljeđa balkanskih naroda.

Kreacija svih

Predstava „Istrajnost” nastala je u tromjesečnom procesu kolektivnog rada gdje su svi članovi umjetničkog tima, kroz unaprijed pripremljene improvizacije, kreirali materijal koji danas sačinjava predstavu. Uloge igraju Mirko Jokić, Ana Jovanović, Zan-Batist Demarinji, Nada Macanković i Marko Petrović. Zanimljivo je da je Zan-Batist Demarinji, ujedno i reditelj komada, ali i osnivač gerila teatra Le studio.

Stručni žiri festivala, koji čine dramaturškinja Jelena Milošević, glumac Branko Ilić i reditelj Danilo Marunović, donijeće odluku o pozorišnim nagradama u tri kategorije: najbolja predstava, najbolja ženska i muška uloga.

Osim „Istrajnosti” takmičarski dio sačinjava još deset predstava odigranih od 16. juna na Ljetopisu. To su „Novo doba” (Bitef teatar i ArtHub, režija Dino Mustafić), „Pijani”, (Atelje 212, režija Boris Liješević), „Penelopijada” (Centar za kulturu Tivat, režija Dragana Varagić), „Mrtvac dolazi po dragu” (Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj, režija Jernej Lorenci), „Ko rukom odneseno” (Teatar &TD, režija Boba Jelčić), „Čuvari tvog poštenja” (Gradsko pozorište Podgorica, režija Boris Liješević), „Edeš Ana” (Narodno pozorište Subotica, režija Jožef Cajlik), „Lolita” (Teatar Madlenianum, režija Jovana Tomić), „Dokle pogled seže” (Zetski dom, režija Arpad Šiling) i „What is Europe” (scena MESS, režija Andraš Urban).

„Visovi” u Starom Baru

Pozorišni program Ljetopisa biće završen ponovnim igranjem „Orkanskih visova”, u režiji Dore Ruđjak-Podolski. Riječ je o koprodukciji Barskog ljetopisa i Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Još dva igranja, kojima festival ulazi u završnicu, zakazana su za subotu 19. i nedjelju 20. avgusta, u 21:30 sati u Starom Baru. Karte za predstavu su u prodaji na biletarnicama u Starom gradu i Domu kulture u terminima od 10 do 12 sati i od 17 do 21 sat.

Send this to a friend