Kultura

Ivan Vukčević: Crna Gora zaslužuje festival najvećeg ranga

Umjetnički direktor „Mediteranskih nota“, profesor viole na Menjuhinovoj akademiji, solo violina „Orchestra della Svizzera italiana“ i koosnivač „Quartetto Energie Nove“, Ivan Vukčević, bio je gost programa Radio Tivta.

Na koji to način strune spajaju i utiču na sve nas, što je i moto ovog Festivala?

“Nas gudače, strune na instrumentima i na gudalu spajaju kroz zajedničko izvođenje i saradnju. Takođe, dajući strunama život i proizvodeći njima muziku koju drugi slušaju, mi uspostavljamo i razvijamo poseban odnos sa publikom. Na taj način, takođe, utičemo i na kulturne sadržaje u jednom društvu a društvo napreduje kroz napredak kulture. Jer, zapravo kultura u jednom društvo je ogledalo njegovog stanja”.

Da li su naše „Mediterasnke note“ već stekle respektabilnost kod svjetskih kamernih muzičara i solista?

“Lako je napraviti program nekog festivala ali pitanje koje se uvjek postavlja je treba li nam toliko sličnih manifestacija na malom prostoru. Upravo zato se od samog početka treba ići prije svega na kvalitet. Ja imam sreću da tamo gdje živm sarađujem i poznajem puno velikih imena iz svijeta muzike. Kvalitet, kvalitet i samo kvalitet- to je glavna motivacija u svemu . Crna Gora zaslužuje da ima festival najvećeg mogućeg ranga. Ove godine imamo toliko poznatih umjetnika pa je zato i odjek jako veliki, upravo zbog tih velikih imena koja sviraju na jednom mjestu. Imena vuku pažnju ali pored toga naš zadatak je i da učesnike lijepo primimo, da su zadovoljni sa programima ali i da se malo odmore i provedu”.

Da li ovo drugo izdanje Festivala pokazuje da je njegov koncept dobar i da će manifestacija zaživjeti?

“Iskreno se nadamo da će festival zaživjeti ali sve zavisi od puno parametara uglavnom organizacione i finansijske prirode. Crna Gora polako staje na noge u svakom smislu, infrastruktura je bolja, napredak je evidentan, posebno na primorju . Moja ideja je da se za malo novca dobije mnogo. Drugi svjetski festivali koji bi imali ovaj obim koncerata , ovoliki broj muzičara ovog ranga i ova imena bi višestruko koštali ali to ne znači da se ne treba rtruditi mnogo više da bi se dobio pravi rezultat. Nastavićemo da radimo ovako sve dok festival ne zaživi , dok ne stanemo na noge da možemo sami finansijski , da nalazimo prihod na drugi način ali za sada za malo uloženog pokušavamo da dobijemo što je više moguće”.

Vaša Landolfi viola iz 18 vijeka je izuzetno vrijedna i moćna. Kakav ste odnos razvili sa njom?

“Jako sam privilegovan što mogu da sviram na njoj jer se viole iz tog perioda vrlo teško nalaze, teže od violina. Imao sam sreću da je Fondacija iz Lihtenštajna koja mi je pozajmljuje, tada imala nju, i da sam tako i mogao da je dobijem. Moja kolegnica Bajba Skrida je veoma lijepo rekla da tako vrijedan i rijedak instrument obavezuje muzičara da pruži najbolje od sebe u svakom trenutku. To je ta moja veza sa instrumentom, pored njegovih drugih divnih performansi i kvaliteta zvuka”.

Profesor ste viole na Međunarodnoj Menjuhinovoj muzičkoj akademiji a ko je Vama bio profesor? Od koga ste učili tajne sviranja na ovom gudačkom instrumentu?

“Ja sam bio sudent ove akademije, tu sam završio i posdiplomske studije prije 18 godina. Moji profesori su bili veliki Johanes Eskaeri i Alberto Lisi i to je bila čast. Menjuhin akademija postoji 40-tak godina, veoma je priznata, specifična i specijalistička škola za gudače izuzetnog talenta koje tri profesora, Pave , Oleg i ja, pokušavamo da okupimo iz svih krajeva svijeta i oni su najrazličitijih nacionalnosti”.

Kako je raditi sa tim vanredno talentovanim mladim ljudima?

“Izuzetno naporno, jer je naša dužnost i obaveza velika i moramo da ih usmjerimo da postignu dobru karijeru, ali u isto vrijeme je sve to i veoma zanimljivo i izazovno”.

Koliko Vam je značajno što ste solo violina u „Orchestra della Svizzera italiana“ kao i koosnivač „Quartetto Energie Nove“?

“Veoma sam privilegovan što sam mogao da zasnujem svoju karijeru u Švajcarskoj, u njihovim najboljim orkestrima, ponosan sam i uživam u toj činjenici. Kvartet Energie Nova je baziran u Luganu i sarađuje sa švajcarskom Radio-televizijom kao i diskografskom kućom Dynamic a postoji od 30- tih godina prošlog vijeka. Ponosan sam zbog činjenice da predajem na jednoj od najboljih akademija ali posebno sam srećan i ponosan na ovaj kvartet, jednako kao i na festival u Tivtu”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ESV
Gost
ESV

Sve je rečeno osim glavnog: prvenstvena “zasluga” ovog mladog čovjeka je u činjenici da je Prvi Posinak Familije.
Njegova maćeha, Prva Sestra Ana Djukanović, ujedno je predsjednik odbora tog festivala.
Treba li više na tu temu?!

Send this to a friend