Kultura

Ivana Žigon: Ponosna sam na pradjedu koji je bio crnogorski divizijar

Foto: Novosti

Da venama Ivane Žigon, istaknute umjetnice, teče i crnogorska krv, priznala je ovih dana dok je boravila u Bajicama, postojbini Martinovića (majka Jelena je iz tog glasovitog bratstva), kao i u Nikšiću, gradu, u kojem se, kako reče, uvijek osjećala kao kod svoje kuće.

Povod dolaska bilo je njeno autorsko veče “Od Kosova do Rusije”, koje je proteklo uz puno emocija i suza brojne publike u Parohijskom domu, a u organizaciji Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva.

“Još jedan nezaboravan nastup. Uostalom, kao i uvijek kada bih boravila u Crnoj Gori. Ponosna sam na pradjedu Mitra Martinovića koji je bio crnogorski divizijar, predsjednik vlade Kraljevine Crne Gore, ministar vojni i zastupnik ministara inostranih djela. Bio je vojni izaslanik u Rusiji na početku Prvog svjetskog rata”, otkrila je dio svoje porodične istorije Ivana Žigon.

U okviru programa prikazan je njen projekat, prvi balet na gusle pod nazivom “Njegoš nebom osijan”, kojim je u Beogradu obilježen jubilej dva vijeka od Njegoševog rođenja.

“Trudiću se da u budućnosti razvijam ovaj poduhvat, kako bi cio svijet vidio šta su to luče Njegoševe i kakva je to svjetlost koja živi u nama kao nasleđe od naših predaka. I upravo zato što nismo željeli više od jednog tona i zato što nismo željeli da budemo ništa više od onoga što jesmo, na guslama se desio onaj ton koji se poklopio sa frekvencijom najdubljeg promišljanja. Zato i mislim da se jedan Njegoš mogao roditi samo u Crnoj Gori i nigdje drugdje. U vrijeme kada se ne uništava samo tijelo, već i duša mnogih naroda, shvatamo da su pjesnici poput Njegoša najvažniji za opstanak naroda. Za mene je Njegoš najveća inspiracija”, kazala je umjetnica.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend