Kultura

Ivana Žigon: Ponosna sam na pradjedu koji je bio crnogorski divizijar

Foto: Novosti

Da venama Ivane Žigon, istaknute umjetnice, teče i crnogorska krv, priznala je ovih dana dok je boravila u Bajicama, postojbini Martinovića (majka Jelena je iz tog glasovitog bratstva), kao i u Nikšiću, gradu, u kojem se, kako reče, uvijek osjećala kao kod svoje kuće.

Povod dolaska bilo je njeno autorsko veče “Od Kosova do Rusije”, koje je proteklo uz puno emocija i suza brojne publike u Parohijskom domu, a u organizaciji Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva.

“Još jedan nezaboravan nastup. Uostalom, kao i uvijek kada bih boravila u Crnoj Gori. Ponosna sam na pradjedu Mitra Martinovića koji je bio crnogorski divizijar, predsjednik vlade Kraljevine Crne Gore, ministar vojni i zastupnik ministara inostranih djela. Bio je vojni izaslanik u Rusiji na početku Prvog svjetskog rata”, otkrila je dio svoje porodične istorije Ivana Žigon.

U okviru programa prikazan je njen projekat, prvi balet na gusle pod nazivom “Njegoš nebom osijan”, kojim je u Beogradu obilježen jubilej dva vijeka od Njegoševog rođenja.

“Trudiću se da u budućnosti razvijam ovaj poduhvat, kako bi cio svijet vidio šta su to luče Njegoševe i kakva je to svjetlost koja živi u nama kao nasleđe od naših predaka. I upravo zato što nismo željeli više od jednog tona i zato što nismo željeli da budemo ništa više od onoga što jesmo, na guslama se desio onaj ton koji se poklopio sa frekvencijom najdubljeg promišljanja. Zato i mislim da se jedan Njegoš mogao roditi samo u Crnoj Gori i nigdje drugdje. U vrijeme kada se ne uništava samo tijelo, već i duša mnogih naroda, shvatamo da su pjesnici poput Njegoša najvažniji za opstanak naroda. Za mene je Njegoš najveća inspiracija”, kazala je umjetnica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ivana je skrenula s’ pameti.
Inače, svaka čast tvom ćaći, pokojnom velikom glumcu Stevu Žigonu.
To je bila ljudska moralna gromada.

Rogodjed
Gost
Rogodjed

Ivana Zigon je pola zena pola Vidovdan

svaka gnjida
Gost
svaka gnjida

Pa, sto ne izustis da je bio Crnogorac no cutis da ti Srbi ne zamjere. Sad ste se sjetili da prisvajate Crnogorce jer vam je to unosno

R. Srpska
Gost
R. Srpska

E jest nam unosno svaka ti čast.
Sav taj unos poklanjamo vama, badave.

Strijelac
Gost
Strijelac

Oda se, R. Srpska, ko si i što si ……..a, ja sam to davno prokomentarisao………..niko ne mrzi svoj narod, kao njegove izdajice i izrodi, ma đe bili.

Sales
Gost
Sales

Ludaca ala matija beckovic

rajan
Gost
rajan

Znam ja to moja dobra Ivana, Tvoja majka onakva ljepotica, samo se mogla podic na ove krse. Zato nam razni Muhovici i kilibarde napadaju Njegosa i njegova djela, koja su nasa Biblija a sve to na amanet buducim generacijama, koje ti i te kako cuvas, sto je lijepo od tebe. Da nebi Petrovica, ko zna, mozda bi ta, sto je… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ rajan

Nemoj mi na Kilibardu, molim te.
Od njegova srpstva početkom devedesetih se živjeti nije moglo.

Joe
Gost
Joe

Kada Ivana upali kompjuter, sistem se vozdizhe

Send this to a friend