Kultura U Crnogorskom narodnom pozorištu

Ivanov premijerno na Velikoj sceni

Foto: Krsto Vulović

U Crnogorskom narodnom pozorištu sinoć je otvorena nova pozorišna sezona 2019/2020 premijerom predstave „Ivanov“ koju je po tekstu Antona Pavloviča Čehova režirao jedan od najangažovanijih evropskih pozorišnih reditelja Andrij Žoldak.

Publika je ovacijama i desetominutnim aplauzom pozdravila autorski tim i ansambl predstave. Autorski tim predstave čine: scenograf i video dizajner Daniel Zholdak, dramaturškinja Ioana Malau i kompozitor Sergey Patramansky. Tekst je prevela Zlata Kocić, a lektorka je Jelena Šušanj. Umjetnička koordinatorka je Kathya Tobilevych, asistent kostimografa Yan Zhildak, asistent reditelja Nikola Kimobski a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

Foto: Krsto Vulović

U predstavi igraju: Dejan Lilić, Sanja Vujisić, Žana Gardašević Bulatović, Žaklina Oštir, Branka Stanić, Stevan Radusinović, Dragan Račić, Gojko Burzanović, Aleksandar Radulović, Davor Dragojević, Jovan Krivokapić, Lazar Dragojević i Zoran Dragićević.

Makedonski glumac Dejan Lilić je nakon premijere rekao da je gradeći lik Ivanova dao sve što ima u sebi: „Ovakvo čitanje Čehova znači da treba da iščupaš sve demone i sve anđele u sebi.“

Foto: Krsto Vulović

Dodao je da je, nakon zahtjevnog i izazovnog procesa, reakcija publike bila prava nagrada.

“To je bilo kao da šest dana idete kroz pustinju i onda vam, kad preživite posle šestog dana, neko da čašu vode”, kazao je Lilić.

Žana Gardašević je ulogom Saše Lebedeve pomjerila svoje glumačke granice. Ona kazala da ova predstava treba da nam pokaže da uvijek postoji dobro u ljudima:

Foto: Krsto Vulović

“Moja poruka i osjećanje s kojim sam ja išla kroz ovaj projekat jeste da nije sve tako crno. Ne prepoznajmo samo crne i tamne stvari u ljudima. I onda kad nam se čini da je to crno – nije, iza toga se krije nešto drugo”, poručila je Gardašević Bulatović.

Mladoj glumici Sanji Vujisić povjerena je uloga Ane Petrovne. Ona je poslije premijere kazala da, uprkos pohvalama, i dalje nije sigurna kakvu je ulogu napravila:

“Dok sam bila na Akademiji shvatila sam da je Čehov nešto najteže što se može igrati i postaviti na scenu. Čak ni sada nisam sigurna koliko sam ga dobro uradila. Ali vjerovala sam reditelju i pod njegovim vođstvom mislim da smo došli do nekog rezultata, još uvijek ne znam kakvog jer je, za mene, ovaj proces premijerom tek počeo”, rekla je Vujisić.

Glumica Žaklina Oštir je rekla da će biti teško raditi sa bilo kim nakon Žoldaka:

Foto: Krsto Vulović

“On je postavio jedan standard u radu koji je izvanredan, od njega se moglo mnogo toga naučiti. Proces bio mukotrpan ali sam presrećna jer mislim da je ovo jedan iskorak Crnogorskog narodnog pozorišta ka nekim novim stvarima”, istakla je Oštir.

Reditelj Haris Pašović je kazao da je Crnogorsko narodno pozorište dobilo veliku predstavu, značajnu ne samo za kulturu Crne Gore nego i za region.

Foto: Krsto Vulović

“Ova predstava zahtijeva i od gledaoca da se investira ali vidjeli ste i sami da je nakon pet sati publika pozdravila glumce kao da su rokenrol zvijezde – stajali smo deset minuta i aplaudirali veseleći se zajedno sa glumcima jednom ovako divnom događaju.“

Pohvalio je i glumce: “U fantastičnom ansamblu ja moram izdvojti nekoliko glumaca koji su nevjerovatni. Sanja Vujisić je napravila veliku ulogu, a jednako dobra i jednako uzbudljiva na neki drugi način je i Žana Gardašević, a tu je naravno i Dejan Lilić.“

“Ivanov“ je na repertoaru i večeras u 19 sati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cogito ergo sum
Gost
cogito ergo sum

Nadam se da će ova nove energija da pokrene i neke druge novine kao na pr. da obični građanin može da prisustvuje premijeri jedne predstave. Da ne bude sve i baš sve rezervisano za pojedine.

Marika
Gost
Marika

Prvi put da udjem u CNP I izadjem puna umjetnosti.
Strasno je korisno dovoditi ovako znacajne umjetnike najvise zbog publike koja je zeljna da vidi pravu kolturu, a onda I zbog lokalnih umjetnika da oni vide kako se to radi.
Mozda se svima podignu standardi.

Send this to a friend