Kultura

Izašao novi broj časopisa Komuna

Novi broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” odštampan je na većem broju stranica i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Komun@ i ovoga puta donosi veliki broj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore, a časopis započinje uvodnikom “Ontološko crnogorsko ogledalo ” iz pera Marijana Maša Miljića koji ističe da je “ Komun@ nastala u borbi protiv zaborava, na temelju kulture sjećanja i animacije prošlosti i da ostaje samo ono što je zapisano , što dobije neku formu, jer sve što je bez oblika ne može da opstane i ono što nije zapisano, kao da nije postojalo, niti se dogodilo…”

U ovom broju Komune specijalna fotoreportaža posvećena anifašizmu sa raritetnim i veoma zanimljivim fotografijama iz NOR-a, kao i tekst Braha Adrovića iz te oblasti posvećen nastarijoj Beranki Slavki Džudović, učesnici NOB-a, predratnoj, ratnoj i poratnoj aktivistkinji. Husein Ceno Tuzović, takođe podsjeća na nekadašnji Austrougarski logor u selu Vuksanlekići na području Tuzi u tekstu pod naslovom “ Tifus je kosio i đecu”.

Rubrika “Jubileji” iz pera dr Čedomira Bogićevića posvećena je 130-to godišnjici proglašenja opšteg imovinskog zakonika i 110-to godišnjici od smrti Valtazara Bogišića, a dr Božidar Šekularac piše o Guvernadurima Radonjićima u tekstu pod naslovom “Vlastela plemići i državotvorci”.

U Komuninoj stalnoj rubrici “Iz naše diplomatije” Dejan Vuković, aktuelni crnogorski konzul u Frankfurtu predstavlja uglednu britansku ličnost Vilijama Dikina koji je zajedno sa generalom Ficrojom Meklejnom visoko cijenio crnogorsku borbu za slobodu u toku NOR-a.

U ovom dvobroju Komune na povećanom broju strana i ekskluzivna priča o Jusufu Deleviću, čije ime i postojanje je totalna nepoznanica u gradu na Limu pod nazivom “Muftija zagubljen u prevodu” sa fotografijama i dokumentima koje se po prvi put prezentiraju javnosti iz ličnog arhiva Adema Ada Softića, beranskog hroničara, fotoreportera i sakupljača brojnih raritetnih dokumenata iz istorije Berana i okoline.

Tu je i storija Minje Bojanića o Adorjanu Mađaru koji se čitav životni vijek trudio da održi korak sa svijetom, unaprijedi turizam zavičaja, te i u tom bude primjer mnogima u Boki, kao i tekst o sodadžiji Dobrivoju Petkoviću iz Pljevalja pod nazivom “Kliker za klaker” koji potpisuje pljevaljski hroničar Vojkan T. Bojović.

Milo Raduš u tekstu za istoriju naše kinematografije pod naslovom“Bota je stvorio Pita”, piše da je sada već davne 1988.godine čuveni filmadžija Božidar Bota Nikolić za potrebe filma “ Tamna strana sunca “ koji je sniman na atraktivnim lokalitetima Crnogorskog primorja angažovao tada nepoznatog plavušana Bred Pita, danas najtraženijeg i najplaćenijeg filmskog superstara, a dr Draško Došljak u rubrici “In memoriam” redove posvećuje nedavno preminulom fimskom sinesti i proslavljenom crnogorskom režiseru Gojku Kastratoviću u tekstu sa naslovom “Doviđenja Druže doviđenja”.

Dražen Drašković iz Kolašina u tekstu pod naslovom “Trava neće zaborava” za ovaj broj Komune piše o Danijelu Vinceku koji je prije par dana proslavio 92 rođendan, a Andrea Đuranović u priči o nekadašnjem čuvenom podgoričkom prodavcu sira Osmanu Hadžikadriću vraća nas u zlatna vremena Podgorice i podsjeća na ideju rukovodstva preduzeća “Tržnice i pijace” da se jednom pasažu na Zelenoj pijaci u Gintašu da simbolično ime “Osmanova ulica”.

Tu je još jedan tekst iz Podgorice iz pera Bata Abdića o dječacima iz ulice Kritskog odreda i Mašanu Božoviću, njegovom nekadašnjem komadantu.

U redovnoj Komuninoj rubrici “Dijaspora”, Ljubomir Perović podsjeća na deceniju i po udruženja Crnogoraca “Krstaš” u Lovćencu kao čuvaru zavičajnog ognja, a Željko Milović iz Bara na nekadašnju gradsku bleh muziku koja na žalost ne postoji više već trideset godina i Bar je “uvozi” iz Boke za prigodne svečanosti.

Tu je i razglednica iz Plava koju potpisuje publicista i slikar Ibrahim Reković u kojoj objašnjava da za razliku od nekadašnjih drugih gradova na raskrsnici karavanskih puteva od Stammbola, Skoplja, Prizrena prema Podgorici, Skadru i Dubrovniku nikada Plav nije imao han, jer je zapravo taj gradić na obali čuvenog Plavskog jezera bio i ostao jedan veliki HAN.

U ovom broju Komune Željko Starčević piše o planini Orjen u zaleđu Herceg Novog i lokalitetima koji su itekako značajni za razvoj izletničkog turizma, a Anita Adrović o Žabljaku Crnojevića kao kulturno-istorijskom spomeniku prve vrste koji nije niti istorijski, niti arheološki u potpunosti ispitan, dok B.

Brašnjo u zapisu sa Krivošija piše o mjestu u zaleđu Bokokotorskog zaliva na pola puta između Risna i Grahova koje je poznato kao najkišovitiji kraj u Evropi.

Tu je i veoma interesantno kolumnističko putovanje Minje Bojanića koje se odnosi na magarce kao ugroženu životinjsku vrstu koja rapidno izumire, ali i na svijetli primjer farme u Martinićima zahvaljujući kojoj je ova životinja postala originalna podvrsta savremenog turističkog “brenda”

U rubrici “stari zanati” Sonja Čepurina piše o tradiciji brodomaketarstva u Boki i izradi maketa drevnih jedrenjaka od strane Novljanina Jerka-Bata Bogdanovića koje ne ostavljaju ravnodušnim brojne ljubitelje ovog starog hobija.
U Komuni se povremeno piše i o nekadašnjim medijima i medijskoj baštini pa tako u ovom broju Jovaš Stanišić podsjeća na bivša fabrička glasila tj.list “Informator” nekadašnje fabrike Radoje Dakić.

U ovom broju Komune predstavljeni su i novi naslovi.

Tako mr Sait Šabotić u tekstu o knjizi Veselina Konjevića “Kazivanje Ahmet-Baga Mušovića “ koji je izdao “Almanah” ističe da je autor želio da se ne prećuti ono što se smatra važnim i što može ostvariti napredak u nauci i istoriografiji.

Takođe Komuna u rubrici “Naši novi naslovi” predstavlja dvije nove knjige čiji je izdavač i suizdavač upravo časopis Komun@ i to knjigu Momčila Moma Milovića “Pjesmarica s mora i Grahovca” u prikazu koji potpisuje Voislav Bulatović i “Usput u Zlostupu sami” autora Žarka Mandića koji potpisuje Ljiljana Vojnović.

U Komuni u rubrici “baština naših đardina” priča o Lavandi kao blagorodnoj i ljekovitoj biljci koja predstavlja i univerzalni prirodni dezodorans u primorskim mediteranskim kućama kao i tekst pod naslovom “Biseri baštine bez međa”iz redovne rubrike “biblioteka” koji se odnosi na predstavljane časopisa Komuna@ kao odabranog jedinog predstavnika Crne Gore na predstižnom Festivalu “Minority”-Dani nacionalnih manjina u Sarajevu pod krovom tamošnje Akademije likovnih umjetnosti koji potpisuje Zehra Kuburović.

I ovaj, broj Komune potpisuju direktor mr Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Send this to a friend