Kultura

Izložba hrvatske karikature na Cetinju: Smijeh je najbolji lijek

Foto: Cetinje moj grad

U organizaciji Udruženja karikaturista Crne Gore, Hrvatskog društva karikaturista i Matice crnogorske ogranak Cetinje, otvorena je izložba hrvatske karikature u prostorijama cetinjskog ogranka Matice crnogorske. Na izložbi je prikazano 90 radova 46 hrvatskih karikaturista.

“Na ovoj izložbi, kao što to obično biva, kada je u pitanju karikatura, imamo radove „bez riječi”, jer osnovni cilj karikature i jeste da bez riječi često kaže više nego stranice napisanog teksta o istoj temi. Naravno, ima i karikatura sa oblačićima, u kojima autori saopštavaju duhovitu dosjetku, kompletirajući tako cjelovito djelo komičnog ili satiričnog sadržaja. Jedan broj radova je u obliku mini stripa, svojevrsni komiksi, gdje umjetnici, osim humorističko-satirične poruke, prikazuju vještinu u likovnom komponovanju ideje i scenskom kadriranju”, kazao je naš proslavljeni karikaturista Luka Lagator.

Foto: Cetinje moj grad

Izuzetni majstori

On je kazao da su posebnu vrijednost ovoj izložbi dali karikaturisti portretisti. Radi se o izuzetnim majstorima u svom zanatu od kojih su se neki i međunarodno afirmisali.

Nadomjestiti nedostatak

Predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davor Trgovčević istakao je da izložba u Matici crnogorskoj predstavlja nastavak dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje sa crnogorskim karikaturistima, posebno sa Darkom Drljevićem i Lukom Lagatorom, velikim imenima evropske i svjetske karikature

“Kako u Hrvatskoj nijesu baš zastupljene karikature u novinama, upravo ovakvim izložbama pokušavamo nadomjestiti taj nedostatak”, kazao je Trgovčević.

Foto: Cetinje moj grad

On je spomenuo je da su sve izložbe koje HDK organizuje, zapravo nastojanje da se karikatura što više približi publici kojoj je i namjenjena, pošto je na ovim prostorima potpuno neopravdano zanemarena.

Mudra djela

Ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić kazao je da mu je posebna privilegija da bude na otvaranju ove izložbe hrvatskih karikaturista.

“Rekoše mi da su ovdje radovi četrdeset šestorice izvrsnih. Malo mi je ko u životu donio toliko radosti koliko ste mi donosili vi hrvatski karikaturisti. Gotovo uvijek vaša su djela bila duhovita i mudra. Toliko ste puta bili ispred svojega vremena krčeći put prema boljim i pravednijim društvenim vrijednostima”, kazao je, otvarajući izložbu, Grubišić. Posjetioci izložbe bili su u prilici da „na licu mjesta” dobiju svoju karikaturu.

Send this to a friend