Kultura

Jagoš Marković: Živimo u vremenu botoksa, jeftinoće i najlon kesa

“Đakonda da živa dođe sa Leonardovog platna, sa sve harizmom i zračenjem onim, vratili bi je i rekli: Vidi onu debelu. To vam ja pričam o vremenu u kojem caruje santimetar i botoks”, rekao je u razgovoru za Politiku reditelj Jagoš Marković, istakavši da se on hrani ljepotom.

“Šta je ljepše od ljepote žene, unutrašnje i spoljašnje. Ona je čovjek, ali je i žena. Nemjerljivo je to kad je oboje, i kada je ljepota, ona o kojoj govori Dostojevski, ona za koju kažu da će spasiti svijet. Ali ona nije u nemanju bora i liftinzima”.

Ali sigurno je, istakao je Marković, naše vrijeme primitivnije, porodice urušenije, sistem vrijednosti još srušeniji.

“Cvjetaju jeftinoća i najlon kese. I anonimni komentari puni istinske mržnje prema svemu i svakom ko nešto radi, a ne smijem ni da pomislim na nekog ko nešto i ima. Šta znači anonimni komentar? U čemu je stvar sa njim kao stavom ako je iza krinke rečen”, rekao je reditelj i dodao da je danas teško podijeliti radost, jer danas kao da je neukusno biti veseo.

“Počeli su ljudi da se skrivaju, da ne izazivaju zavist. To je pitanje primitivizma. Tmuran ali ozbiljan, veseo ali budala. Kliše, brate, kako bi rekli ovi klinci koje poštujem”, rekao je on.

Život je, kako je rekao, jači od svega, ali za kvalitet života i ono čime se hranimo dušu se sami pitamo, te se moramo maknuti s pozicije žrtve.

“Ali ona je mnogima previše slatka. Ako nas nešto ugrožava onda je to ta pozicija žrtve koju njegujemo jer u njoj nema odgovornosti, ni za svoju bijedu, ni za svoje riječi, ni djela, ni nedjela”, istakao je Marković.

Send this to a friend