Kultura

Jazz i Blues Fest iz Kikinde promovisan u okviru Petrovac Jazz festivala

Foto: Vinko Mihajlović

Jazz i Blues Fest iz Kikinde sinoć je imao svoje predstavljanje u okviru jedanaeste večeri Petrovac Jazz festivala. Tim povodom na terasi tvrđave Castello koncert su održali promoteri festivala iz Kikinde, trio “Istanbul Night”.

Ovaj sastav postoji od 2013. godine, a bavi se svjetskom muzikom- muzikom ambijenta, transa i obradama Sefardskih pjesama. Nastupali su na brojnim evropskim festivalima.

“Istanbul night” čine: Roni Beraha – violončelo, Aleksandar Lipovan – gitara i Vladimir Coka Stojković – perkusije, a na koncertu u Petrovcu predstavili su autorske kompozicije sa albuma koji je objavljen 2016, kao i one koje će se naći na projektu koji je u pripremi. Za razliku od prethodnih koncerata PJF-a gdje nije bilo previše priče između pjesama, na nastupu trija “Istanbul Night” publika je prisustvovala i jedinstvenom času muzike gdje ih je Beraha na zanimljiv način upućivao u istorijat svake kompozicije koju su odsvirali. To što je Kikindski festival izabrao baš ovaj sastav da prezentuje njihovu manifestaciju bio je pun pogodak, a direktor ovog muzičkog hepeninga Dragan Vlajnić ističe da nema puno bendova poput trija “Istambul Night”.

“Ovo je prvo predstavljanje našeg festivala van Kikinde. To je mali grad i nemamo puno muzičara koji se bave ovim žanrom. Istanbul Night je kombinacija muzičara iz Kikinde i Zrenjanina, nastupaju često u našim klubovima, pa i na festivalu, tako da smo se iz tog razloga odlučili da upravo oni predstavljaju Kikindu u Petrovcu”, ispričao je Vlajnić koji Petrovac jazz festival prati skoro od osnivanja.

“Mi smo malo stariji od PJF-a, postojimo 18 godina. Posljednjih deset pratim rad Petrovac jazz festivala, velika se promjena ovdje dogodila, poboljšao se i što se tiče programa, ali i publike, jer na samom startu nije bio toliko posjećen. Sad vidim posljednjih godina ima dosta posjetilaca i to uglavnom stranaca, vjerovatno zbog turizma, jer mi to na našem festivalu nemamo”, istakao je Vlajnić.

On smatra da je povezivanje festivala neophodno, kako bi i sami rezultati bili mnogo bolji.

“Teško je da muzičar negdje dođe redovnim putem, prosto mu je neophodna preporuka, što je jedna od uloga povezivanja sličnih manifestacija. Mi smo se udružili upravo iz razloga da bismo predstavili šta se radi u našim krajevima. Ono što je najvažnije zašto se udružujemo je da bi u narednim nekim godinama mogli da konkurišemo ka evropskim fondovima na račun te međunarodne saradnje, kako bismo dobili više novca i dodatno obogatili same manifestacije” objašnjava Vlajnić.

Pored džez i bluz koncerata, festival u Kikindi nudi i radionice, kao i izložbe fotografija i plakata prethodnih festivala. Večeras će na terasi tvrđave Castello u Petrovcu nastupiti predstavnici festivala iz Bitole – Skickachi Ensemble, a program počinje od 21.30, ulaz je slobodan.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend