Kultura Jedanaesti dan 27. izdanja festivala

Jedanaesti dan Kotorskog festivala pozorišta za djecu obilježili brojni programi

Jedanaesti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježili su brojni programi.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković” izvedena je predstava Pozorišta mladih iz Srbije, pod nazivom “Ljepotica i zvijer”, po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji Miloša Jagodića.

Kao revijalni dio pozorišnog programa, u Kulturnom centru “Nikola Đurković” izvedena je predstava “Emešin san” u produkciji Čako Ferenz i Art’s Harmony Ansambla. Ideju, koncept i režiju potpisuje Cakó Ferenc, a igralis su: Cako Ferenc, Bartha Katalin, Bartha Péter, Lázár György, Nagy Ottó i Piukovics Gábor. Ovaj program realizovan je uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske i Nedjelje mađarske kulture u Crnoj Gori. Jedinstven umjetnički izraz, kreiran od strane Čaka Ferenca, pružio je publici iz Kotora priliku da uživaju u živopisnoj, impresivnoj, pješčanoj animaciji, koja se brzo, poput filma, odvijala uživo pred njom.

Učenici OŠ “Sveti Sava” iz Kruševca, u okviru programa dječijeg scenskog stvaralaštva su izveli predstavu “Kulturociklin”. Kad je u pitanju ovaj dio programa, i Art grupa Montenegro je imala svoj nastup na Ljetnjoj pozornici, pod nazivom “10 godina sa vama”.

Čak dva edukativno-teorijska programa bila su dio jedanaestog festivalskog dana. U Kulturnom centru “Nikola Đurković” organizovani su okrugli stolovi sa temama: “Kotorski festival pozorišta za djecu – mogućnosti razvoja i umrežavanja” i “Nova psihologija uspjeha: Kako učiti djecu da ne odustaju?”, od kojih je druga radionica organizovana u saradnji sa Centrom za uzajamno vaspitanje VidiMe.

Danas, poslednjeg dana festivala očekuje se ekološka zabava “Velika trampa” na Pjaci od kina, u 18h.

Svečano zatvaranje festivala, uručivanje nagrada najboljima i vraćanje ključeva grada odraslima zakazano je za 21h na Ljetnjoj pozornici. U okviru ceremonije zatvaranja 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu biće izvedena predstava “Carevo novo odjelo” Hercegnovskog pozorišta i Herceg Festa, po tekstu Hansa Kristijana Andersena, a u režiji Petra Pejakovića. U predstavi će igrati: Dejan Đonović, Goran Slavić, Miloš Pejović i Slaviša Grubiša.

“Carevo novo odijelo je skrojeno kroz igru. Maštali smo o tome da napravimo predstavu o politici za djecu. Ova Andersenova bajka je napisana, kao i mnoge njegove bajke, i za djecu i za odrasle. On nije mislio da postoje neke stvari koje su samo za odrasle, a neke samo za djecu. Pisao je za djecu o stvarima za odrasle. Sve stvari koje su za odrasle jesu i za djecu, pa i politika, samo je pitanje kako je predočiti djeci. Carevo novo odijelo je tako postalo igra s ozbiljnim temama. Carevo novo odijelo ne postoji. Car je go. To svi znamo. Htjeli smo da ogolimo sve te teme za odrasle: vlast, podanik, politika, izbori, programi, demokratija, despotija, revolucija… da ukažemo na mehanizam njihovog funkcionisanja. Da, te stvari su često jezive, ponekad smiješne, uglavnom farsične, kao i kod Andersena. A kao što kod njega isto često biva, nema srećnog kraja, ima nade, ima poziva, ima i rješenja, ali razrješenja ne, ono je na nama”, rekao je Petar Pejaković, reditelj predstave.

Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježila su čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa izvedeno je 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne.

Ovim se 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom PUT NA MJESEC, od 1. do 12. jula uspješno predstavio sa ukupno 109 programa. U Kotor su došli umjetnici, izvođači i kreativci sa svih strana svijeta, čak 19 zemalja i to: Norveška, UK – Škotska, Španija, Njemačka, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Turska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Bosna i Hercegovina, Ukrajna, Luksemburg, Austrija, Rusija, Bugarska, Italija…

Send this to a friend