Kultura

Predstavljena knjiga “Jednom u vijeku” Rajka Jabučanina: Omaž Cetinju, Crnoj Gori…

Promocija knjige Rajka Jabučanina “Jednom u vijeku” održana je sinoć u prepunoj sali Biznis centra na Cetinju, u prisustvu brojnih poslenika kulturnog, javnog i društveno-političkog života, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

U uvodnoj riječi akademik i književnik Sreten Vujović je u svom osvrtu na poeziju istakao da samo ime ove knjige ne doživljava svakodnevnim vremenskim dimenzijama, stoga što je kod pjesnika počesto naznaka vremena i prostora kopča koja čini da poruka ne bude hermetična, a za njega ne postoji hermetična poezija, nego postoji samo hermetična misao.

Nakon Vujovića, prvak CNP – glumac Slobodan Marunović je čitao odabrane pjesme iz zbirke ,,Jednom u vijeku” Jabučanina. Pored toga, on je predstavio i svoj sopstveni osvrt na poeziju Jabučanina, uz isticanje da Jabučanin kao i Emil Sioran prezentuje u sebi one cjeline koje oslikavaju unutrašnju ljepotu čovjeka u borbi za domovinu.

Govoreći određene pjesme, Marunović je doživio brojne ovacije.

Istaknuti književnik i publicista i izdavač knjige Borislav-Boro Cimeša je istakao da Jabučanin svojim stihovima šalje kosmičke poruke koje nam govore o univerzalnosti poezije, ali i o univerzumu čovjekovog bitisanja na planeti.

“Cimeša je povukao paralelu između cetinjskog lirika kakav je bio Leso Ivanović, zbog sličnosti načina sa koji su nastajali stihovi koji nadilaze vrijeme i prostore, i zbog čega zbirka poezije ‘Jednom u vijeku’ ima poseban značaj”, dodaje se u saopštenju.

Obrad Pavlović, književnik, objašnjava da na pitanje đe je mjesto Rajka Jabučanina, odgovor nije samo na sudu vremena, koji može biti pogrešan, ali je nepogrešiv sud prepoznavalaca poetskog hroničara Cetinja i Crne Gore.

“Dok se iščitava Rajkova poezija, neminovno se nameće misao da se radi o nedovršenim pjesmama, jer su sve pjesme istinskih pjesnika nedovršene. Dovršavaju ih čitaoci, nažalost najčešće oni koji nikada neće napisati svog stiha. Neka im bude, a ja neoprezno izrekoh presudu koja je doživotna – Jabo je pjesnik! Nadam se da će mi dati oproštaj, iako ga ne tražim”, rekao je Pavlović.

Na samom kraju, autor Rajko Jabučanin je pročitao pjesmu koja je i istoimeni naslov zbirke ,,Jednom u vijeku.”

“Moja poezija je u meni dugo sazrijevala, želio sam da kroz prizmu moje ljubavi prema gradu Cetiinju, Lovćenu, Crnoj Gori i mom rodnom Donjem Kraju ostavim svojevrsni pečat i svjedočanstvo svim budućim generacijama kroz prizmu poezije i patriotizma, kakvi smo bili i kakvi treba da budemo”, naglasio je autor.

Moderator večeri bio je publicista Božidar Proročić.

Send this to a friend