Kultura Spisateljica predstavila novi roman crnogorskoj publici

Jelena Bačić Alimpić: Bez strasti nema života

FOTO: Nikola Ilić

Televizijsku publiku Jelena Bačić Alimpić prije skoro deset godina zamijenila je čitalačkom. Ostavivši za sobom višedecenijsku karijeru u medijima, Jelena se posvetila pisanju i nošena uspjehom prvijenca, romana “Ringišpil”, više nije stala pred kamere.

Nekada omiljeno TV lice Srbije i regiona, iz godine u godinu izdaje bestselere i putuje po zemljama bivše Jugoslavije družeči se sa čitaocima. Nikada ne zaobilazi Crnu Goru. Podgorica, Nikšić, Budva, Herceg Novi, gradovi su u kojima je nedavno predstavila posljednji roman “Njegove bele rukavice”.

“Televiziju sam napustila zato što stvarno više nisam mogla, ali sudbina mi je predodredila da stalno budem negdje prisutna”, priča Jelena za portal CdM.

“Po prirodi sam pristupačna osoba. Nikada nisam glumila zvijezdu, i kada bi mi neko rekao “Evo zvijezde”, rekla bih mu da su zvijezde na nebu, ljudi za zemlji. Sada sam u prilici da se družim sa čitalačkom publikom, koja je negdje i televizijska. Drago mi je što sada sa njima mogu da ostvarim fizički kontakt, u smislu da popričamo, pogledamo se u oči, da se slikamo. To je ljepota ovoga što sada radim”, kaže Jelena.

Novinarstvo kao kompromis

U medije je dospjela kao studentkinja Filozofskog fakulteta u rodnom Novom Sadu. Radila je priloge za emisije dokumentarnog karaktera. To joj je, kako priznaje, omiljeni dio novinarske karijere. Uslijedili su angažmani u štampanim medijima posvećenim zabavi i šou biznisu, a potom i milionski gledani šou programi i emisije.

Na konstataciju da je rad u medijima bio svojevrstan kompromis dok nije uslijedilo pisanje, Jelena kaže:

“Apsolitno ste u pravu. Po profesiji sam profesor književnosti. Za to sam se školovala u staroj Jugoslaviji. Knjige su mi oduvijek velika strast. Kada sam bila đak Karlovačke gimnazije, potom student Filozofskog fakulteta, dobijala sam prve nagrade na literarnim takmičenjima. Na to su moji roditelji bili jako ponosni, naročito otac. Kada se 2007. godine razbolio, rekao mi je kako mu je drago zbog mojih priznanja za rad na televiziji, ali da bio on najviše volio da radim ono za šta sam se školovala, i da napišem knjigu. To sam mu obećala i 2009. godine napisala „Ringišpil“ bez namjere da ga objavim. To sam rekla Isidori Bjelici kojoj sam ranije pisala predgovore. Ona me je nagovarala da napišem knjigu, ali ja sam govorila kako nemam vremena. Moj rukopis je na njeno insistiranje predat izdavačkoj kući Laguna i rekla sam im da ga predaju najstrožijem uredniku i da ako kaže da valja, možemo da se dogovaramo. Nisam htjela da se brukam. Poslije mjesec su mi rekli da je to i više nego dobro”.

“Ringišpil” je prodat u 100 hiljada primjeraka samo u Srbiji, a štampa se 40. izdanje. Njene knjige, kako ističe, ne nastaju kada je “sve potaman”. Nikada ne piše kada je srećna. Prvijenac je nastao u kućnoj atmosferi, uz buku, porodične priče i upaljen televizor, a u posljednje vrijeme odlazi na imanje na obodima Fruške gore gdje se osami i prepusti emocijama.

Pišući uvijek otkrije nešto novo o sebi

Zbog pisanja je boravila u mnogim evropskim državama prikupljajući priče i informacije. Svako novo djelo je, priča Jelena, prilika da nauči nešto novo kako o istoriji tako i o sebi samoj.

“Napredujem i još uvijek učim. U novoj knjizi su mi rečenice jasnije, konciznije, preciznije. Malo se odmičem od patetike. U tom stvaralačkom procesu stalno nešto učim. Nije me sramota da priznam da nešto ne znam. Smatram da postoje mnogo pametniji od mene i uvijek insistiram na uredniku, lektoru, korektoru, a to mali broj pisaca radi. Smatram da tuđe oči bolje vide. Svakom knjigim stičem jedno novo, značajno iskustvo”, priča ona.

Strast je važan dio njenog karaktera i stvaralaštva

Roman koji je nedavno predstavila crnogorskoj publici “Njegove bele rukavice”, donosi priču jedne neobične, hrabre i uporne žene i majke koja neće podleći nedaćama, već će se hrabro uhvatiti ukoštac sa životom i istrajati u toj borbi do samog kraja.

Nit oko koje je isplela novi, deveti po redu roman je “Strast je đavolja rabota”. Iako smatra da bez strasti nema života, Jelena napominje:

“Kontradiktorna sam. Sve što sam radila, radila sam sa strašću. Kada radite nešto sa strašću, ne možete da pogriješite. Međutim, strast nam često zamagli vid, odvede nas na pogrešnu stranu i navede na pogrešne odluke. To je dvosjekli mač”.

Zbogom televiziji

Veliki tiraži Jeleninih knjiga dokaz su da je napravila pravi potez kada je otišla iz medija iako se u tom trenutku činilo drugačije.

“Bila sam luda i hrabra. Dala sam otkaz sa 45 godina, imala sam stalni posao, relativno dobru platu i kredit za stan, dvoje djece koje školujem. Nisam se nijednom pokajala. Imala sam podršku porodice. Shvatila sam da nisam mogla da to radim, umorilo me je TV novinarstvo”, priča Jelena, koja je danas razočarana u televizijsku ponudu.

“Hvala Bogu pa sam imala ludosti i hrabrosti da je napustim. Teško da bih se snašla danas u aktuelnoj televizijskoj šemi. Primat su preuzeli rijalitiji. Vladaju prostota i ogoljenost. Danas na TV možete vidjeti samo ljudsko dno”, zaključuje spisateljica.

Branko Vukelić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
No name
Gost
No name

Komentarišu je u negativnom kontekstu oni koji nisu pročitali nijedan njen roman, ali su gledali Cecu, Karleušu…

Logika
Gost
Logika

i obratno

.....lady
Gost
.....lady

Strast je prolazna

Mila
Gost
Mila

Žuto, žuće, najžuće? Ili kičeraj! Bijah! I to se čita i promoviše?! Dokle?

Samo kažem...
Gost
Samo kažem...

Jelena Bačić ili Matija Bećković. Ista je to književnost…

Prepelica
Gost
Prepelica

Bila je vrhunska novinarka, a sad je vrhunska književnica. Zadužila je naš narod time što je u svoje emisije dovodila velika umjetnička imena kao što su Jelena Karleuša, Goca Tržan i Svetlana-Ceca Ražnjatović. Poštoje multitalentovana žena, ona nas danas zadužuje svojim čudesnim knjigama i od srca joj želim da dobije NIN-ovu nagradu.

Jastreb
Gost
Jastreb

Hahahahahahahaha..nadam se da je tvoj komentar ironija.

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Mičite ovaj polusvijet

Dojčland
Gost
Dojčland

Makse oli

Titograd
Gost
Titograd

Je li moguće da nam prenosite ovo iz Srbije? Užas!

Cijanid
Gost
Cijanid

Nisam procitao niti jednu njenu knjigu, međutim svi kažu da joj knjige nisu lako štivo, kao kod Vesne Dedić, već dobro napisane knjige. Mada se sjećamo Jelene sa TV Pink kad sam mislio da dovodi mediokritete kod sebe u emisiju.Međutim ispostavilo se da su njeni gosti velike, prave zvijezde u odnosu na današnje dno dna koje se pojavljuje po televizijama… Više »

Dule
Gost
Dule

Katastrofa. I onda se cudimo sto smo na ovim granama kad je ovo knjizevnica

Rajan
Gost
Rajan

Uzmi Dule bar crtani roman I procitaj…

Send this to a friend