Kultura

Jelena Savojska nadmašila heroine svog i ovog doba

“Apartman Savoja” Jelenu Savojsku predstavlja kao humanistu, altruistu i ženu, koja je bila ispred svog vremena. U eri kapitalizma i konzumerizma to su osobine koje rijetko i teško dolaze do izražaja, zbog toga je na njih važno podsjećati.

Predstava Apartman Savoja, u režiji Slobodana Milatovića, biće večeras premijerno izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

Komad je nastao je prema dramskom predlošku tekstova Sandre Vujović i Marije Čolpe, koji su rezultat jednogodišnjih radionica koje su vodili pisci Ljubomir Đurković i Ognjen Spahić, pod okriljem EU programa Kreativna Evropa. Tako su u jednu cjelinu spojene dvije različite forme jednočinka ‘Apartman Savoja” i kratka priča “Punktiranje duše’!

“Izazov je bio spojiti dvije oprečne književne forme u jedinstvenu dramaturšku cijelinu. Izazov je bio i usklađivanje posve savremene teme sa epohom. Želio sam da predstava ima sasvim klasičnu formu kako bi dao pravi značaj i time istakao dramaturški pristup i dao prioritet glumačkoj igri. Meni je najvažnija bila adaptacija i dramaturška obrada. Našli smo pravi put. Ličnost Jelene Savojske na značenjskom nivou naše nacionalne svijesti ima posebnu dimenziju, koju još ne umijemo rabiti kako treba. Ona je svojim životom i humanizmom nadmašila mnoge heroje i heroine ondašnjeg, ali i današnjeg vremena”, kazao je reditelj Slobodan Milatović, koji potpisuje adaptaciju i scenografiju.

Marija Čolpa je podsjetila na podatak da je princeza Jelena, sa samo četiri godine, prisustvovala krštenju tek rođene sestre Sofije u Vlaškoj crkvi na Cetinju.

“U trenutku krštenja, Sofija je umrla. Naprosto, sve se složilo u trenutku sagledavanja te boli, dok sam ih posmatrala u svojoj percepciji vremena. Osjetila sam tu njenu potrebu za dijeljenjem. Darivanjem i dobročinstvom je popunjavala tugu, tragiku i podsvijesnu bol. Odlučila sam da na dramski način popravim” procjep i oslobodim je tjeskobe. Da može na miru počivati. Zato se u mojoj priči ‘punktira duša'”, rekla je Čolpa.

Sandra Vujović ističe da šira javnost na Jelenu Savojsku gleda kao na crnogorsku princezu koja je postala kraljica Italije, a jako malo zna o njenom životu.

“U tekstu, kroz lik Nikole, baca se svijetlo na nju kao humanistu, altruistu i ženu, koja je bila ispred svog vremena. U eri kapitalizma i konzumerizma, ove osobine rijetko i teško dolaze do izražaja, zato je važno podsjećati na njihovo postojanje”, kazala je Vujović.

U komadu ‘Apartman Savoja” uloge su povjerene Ani Vučković, Momčilu Pićuriću i Milošu Pejoviću.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Beskonacno
Gost
Beskonacno

Je li rukovodstvo dobilo dozivotni mandat???

Lipa
Gost
Lipa

Ispucali su svaki bonus. pa kako godj da bude predstava. Prodavaci magle…

orlov krs
Gost
orlov krs

Nadam se samo da nece biti neko alternativno s…. kakvo nam Zetski dom priredjuje vec dugi niz godina.

Jovan Pavlovic
Gost
Jovan Pavlovic

Vise su okrenuti Evropi, pa mi ne razumijemo taj jezik.Mozda bude i obra mada cisto sumnjam.

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Da su Nikoli sinovi bili ka šćeri, ne bi nam se od braće dešavalo, sve ovo kroz istoriju.

Send this to a friend