Kultura Predsjednik Optšine očekuje da Vlada do kraja godine postupi po njegovoj inicijativi

Jokić: Kotor zaslužuje status grada i crnogorske prijestonice kulture

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić očekuje od Vlade i parlamentarne većine da u ovoj godini preduzmu prve korake u cilju realizacije inicijative da se Kotoru vrati status grada i da se proglasi za kulturnu prijestonicu Crne Gore, a koju je početkom januara uručio predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću, piše Pobjeda.

Vladimir Jokić

Jokić je za Pobjedu kazao da Kotor, grad sa milenijumskom tradicijom zaslužuje da bude kao takav prepoznat i od države, te da u skladu sa tim ima status grada, kao kroz cijelu svoju istoriju.

“Na taj način bi bila prepoznata važnost i posebnost Kotora, a samim tim bi se stvorili preduslovi i za ozbiljniji odnos države prema Kotoru, što bi dovelo do poboljšanja uslova za život. Slične primjere imamo i u okruženju, Hrvatskoj i drugim zemljama. Naš Ustav ostavlja mogućnost da se lokalna samouprava organizuje na više načina, pa samim tim ova inicijativa nije u neskladu sa pravnim sistemom Crne Gore, naprotiv”, kazao je Jokić.

On podsjeća da Kotor kao Unesko grad ima poseban zakon koji se tiče njegove zaštite, pa bi, kaže i same promjene određenih zakona koje su neophodne u ovom pravcu, bile u skladu sa postojećim okvirom.

“Kotor, grad sa dva Unesko upisa, koji očekuje i treći, grad u kojem se nalazi dvije trećine kulturnog blaga Crne Gore sam po sebi predstavlja centar kulture Crne Gore i to je nešto što je prepoznato u cijelom svijetu, ne samo u Crnoj Gori. Od Vlade i parlamentarne većine očekujem da u ovoj godini preduzmu prve korake u cilju realizovanja inicijative predate”, kazao je Jokić i podjeća da je premijer prihvatio inicijativu da Kotor dobije status grada.

U inicijativi od Vlade se traži da Kotoru zvanično dodijeli status grada i to kroz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o teritorijalnoj organizaciji, odnosno Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora.

“Ustav Crne Gore kao osnovnu jedinicu lokalne samouprave propisuje opštinu i dozvoljava da se mogu osnivati i drugi oblici. Stoga su kroz Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o teritorijalnoj organizaciji, kao drugi oblici lokalne samouprave, uvedeni i Glavni grad, Prijestonica i opštine u okviru Glavnog grada. Osim Podgorice koja ima status Glavnog grada i Cetinja koje je proglašeno za Prijestonicu, sve druge crnogorske opštine su stavljene u niži rang (običnih opština) iako su neke od njih poput Kotora ili Budve višestruko starije urbane cjeline koje su se kao gradovi, prepoznavali još i prije par milenijuma”, pojašnjeno je u inicijativi.

U tom dokumentu Jokić ističe da u proteklih 16 vjekova Kotor ima neprekidan kontinuitet grada, koji se ogleda u činjenici da je tokom tog perioda predstavljao vrstu političkog, vjerskog, ekonomskog, trgovačkog, prosvjetnog, zdravstvenog i pomorskog centra bez obzira na njegov status u okviru država koje su vladale tim područjem ili na periode njegove autonomnosti. Još u XIV vijeku imao je svoju autonomiju i Statut grada, koji je imao snagu Zakona.

“Kotor različitim od svih drugih gradova, čini kvalitet trajanja njegovog gradskog života, organizacija i kultova, kao i posebnost u njegovanju zajedništva i suživota svih njegovih građana bez obzira na različitosti, te činjenica da su Kotorani pravnim aktima uređivali gradski život unazad gotovo milenijum”, objašnjava Jokić.

On naglašava i da se na terotoriji Kotora nalazi oko 650 nepokretnih spomenika kulture, „odnosno nešto manje od 40 odsto ukupnog fonda nepokretnih spomenika kulture u Crnoj Gori i da se u Kotoru nalazi i preko 107.000 kulturnih artefakata što je tri puta više nego u ostatku Crne Gore“.

Zbog svojih izuzetnih prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti Kotor je od 1979. na Unesko listi područja od izuzetne univerzalne vrijednosti za čitavo čovječanstvo. Od 2017. i bedemi Starog grada Kotora upisani su na Unesko listu kao dio Venecijanskih utvrđenja, a uskoro se očekuje da na Unesko listu bude upisana i Bokeljska mornarica koja sjedište u Kotoru ima od svog osnivanja 809. godine.

“Očekivanim upisom Bokeljske mornarice, Kotor će imati tri upisa na Unesko listi što ga čini jednim od rijetkih mjesta na svijetu koje je toliko puta prepoznato kao dio svjetske prirode i kulturno-istorijske baštine”, navedeno je u inicijativi.

Autori konstatuju kako je stoga logično i da država Crna Gora čiji je dio Kotor prvi put zvanično postao 1945. godine, prepozna i potvrdi njegove vrijednosti dajući mu zvaničan status grada i proglašavajući ga za svoju kulturnu prijestonicu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja sam
Gost
Ja sam

Kotor bez mora = Andrijevica.

Nop
Gost
Nop

Cetinje je odavno kulturna prijestonica Crne Gore. Jokicu, procitaj nesto prije no’ sto progovoris, molim te.

ivan
Gost
ivan

Kada je rijec o Kotoru ne moze se o njemu pricatiti, a da se ne kaze da ima dugu istorijsku brazdu.
Kotor je prepoznatljiv po starom gradu u kome postoje istorijski spomenici, najstariji u evropi( sv. TRIPUN )
Naravno, Kotor jeste i bice vazan u pogledu istorije Crne Gore ali to ne znaci da Kotor treba da bude prijestonica crnogorske kulture.

Role je King
Gost
Role je King

Zamislite kad ovo predstavlja Kotor.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Kuku kotoru Sto bi sa semaforom projektom decenije

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Opet su neki”nemanjići”zauzeli kotor,zemljo otvori se sveti tripune ne zvoni,boko zastidi se!

Blek
Gost
Blek

Kotorana je malo ostalo , JOKICU a ti nis… Kotoranin

Pomračenje
Gost
Pomračenje

Ovo gradonačelnik, e greote! Moj nijesi!

Jelena
Gost
Jelena

Vlado , ostavi se posla, ti više boja Veliku nego Kotor, bori se za Katune, ipak korijen i su ti dobri za te djelatnosti, čuvaj druge od sebe, jer sebe ne znas i ne mozes postaviti kao Kotoranina.

timo
Gost
timo

Koliko ih je trenutno zaposleno u Kotorsku opstinu a da umiju da plivaju?

Koki
Gost
Koki

Samo da ne šetaju pored mora i dobro je.

Budva
Gost
Budva

ovi iz najgore partije na svijetu oće sve neke podjele. Neka neko kaže ovome đetiću iz Plava da je Cetinje već Crnogorska Prijestonica kulture. Kotor je grad istorije,baštine i kulture. Kotor je ponositi grad Crne Gore a Bokelji i Crnogorci su vazda bili zajedno u dobru i zlu.

Skaljari
Gost
Skaljari

Oli kumu opet staviti za direktora ?

H2O
Gost
H2O

Nema nama napretka s ovakvima…..

Gaggaga
Gost
Gaggaga

Jokicu tvoja veza sa kulturom je jedino što možda slušaš rok!

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Od 2016 si na vlasti u Kotoru sa pauzom od jedne godine. Ima li iko da kaže koju je stvar dobru ovaj momak uradio za grad sem što je zaposlio svoj srpski kadar.

Graovljanin
Gost
Graovljanin

Mogao bi gradonacelnik da obidje najstariju bioblioteku u Crnoj Gori koja se nalazi u Risnu, posto sam siguran da on to ne zna, da vidi zastidje i opstine i drzave.

vele
Gost
vele

Ima li iko druže iz Kotora da radi u opštinu doveo si menadžera iz Budve samo zato što je Iz DF. Luku Kotor ste napunili Sjevernjacima i Baranima. Najgori gradonačelnik u istoriji grada.

Dragan
Gost
Dragan

Kotorani i Crnogorci su se ujedinili 1813 eto koliko ovaj momak iz Plava zna istoriju Kotora.

_maki_
Gost
_maki_

Kotor ne moze živjet’ od pridošlica iz svih krajeva Crne Gore. Nekad najkulturnije mjesto, gdje su “dobar dan” i “hvala” uzrečice, sada MJESTO na more na koje se može fino zaraditi. A ovi novi, gaze, samo da se snadju. Sve sto je valjalo iz njega, a donekle bilo pokretno, uze stara dama, Podgorica, ovaj Stari grad ovdje je malo kabast… Više »

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Kotor je prijestolnica Klanova to mozete dobit odma . A da se Cetinju uzme status crnogorske prijestolnica kulture i dodijeli Kotoru , pa to je podjela nezapamcena to ce vi bit zadnje ja vi se kunem … mi nemamo sto vise bez zivot izgubit .

Animus
Gost
Animus

Jokicu, sta je sa Jugopetrolom i drugim firmama…dje ce da rade Kotorani, u butike, kafane i kladionice?

Lizard Squad
Gost
Lizard Squad

Ja bih po tome ustavu kojeg pominjes oduzeo ti funkciju samo zato sto imas dvojno drzavljanstvo, kao politicar to NIKAKO ne bi smjelo da postoji

Danka5K
Gost
Danka5K

Ne moze zasluzivat vise no Cetinje uz svo duzno postovanje, nijedan grad u Evropu a i sire nema kulturnih dobara koliko Cetinje pa malo bolje priucite o njemu. O tome se pisalo svuda po svjetskih portala pa nadjite

Dux
Gost
Dux

Kad cete izbacit rintin tinu iz luke,pusti se kula i gradova,pocnite da cistite,zato vas glasasmo

Logen
Gost
Logen

Kotor ne zaslužuje da bude u ovo ruglo od države. Maknut nam status grada a bukvalno jedini grad u CG. E ovoga paradoxa jos nije svijet gledao

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

zasto bi kotor bio grad vise nego herceg novi pljevlja bar ili budva ..sto se krije iza ove inicijative ovaj ne radi nista bez neke velike koristi….i kotor je daleko od grada …a najveca je ironija kad se srbi hvale kilturnom bastinom a ona je 100 posto katolicka u kotoru …

Boka_Kotorska
Gost
Boka_Kotorska

Nista mi više nije jasno, kad sam bio mlađi zbog hrvatskog porijekla su me pogrdno nazivali bokeljom lacmanom latinom usta*om, sada oni sebe nazivaju bokeljima, spremni su zbog propagande sebe sjutra i usta*ama da nazivaju, samo ne znam ko je toliko deficitan sa inteligencijom da ozbiljno njih svati kad se nazovu bokeljima.

Lav
Gost
Lav

Izvini duso to je vec Cetinje,bez ako necete to da mu oduzmete pa ce usko onda nekome bit.

Heselink
Gost
Heselink

Jedno je CT Jokicu dzaba ti

Send this to a friend